Atina'da hedef anarşistler

Yunanistan'da seçimler sonrası iktidara gelen Yeni Demokrasi hükümeti anarşist faaliyetleri sınırlamaya dönük uygulamalar getirmeyi planlıyor. Özellikle Eksarhia bölgesinde anarşist faaliyetlere son vermek istediğini belirten hükümete anarşistler eylemlerle karşılık vereceklerini söylüyorlar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan’da geçtiğimiz hafta kurulan muhafazakar Yeni Demokrasi hükümeti anarşistlerle karşı karşıya geliyor. Başkentin Eksarhia bölgesinde uzun yıllar süren anarşist faaliyetlere son vermek isteyen yeni hükümet siyasi eylemciler ve hak savunucuları karşı karşıya geldi.

Başbakan Kiriakos Mitsotakis kamu güvenliğinden sorumlu kritik Vatandaşı Koruma Bakanlığı’nı Pasok döneminin kıdemli politikacısı Mihalis Hrisohoidis’e emanet etmişti.

HÜKÜMET SAHAYA İNİYOR

Yeni hükümette Hrishoidis’in yardımcılığını Yunanistan Polisi (Ellas)’nin eski müdürü Lefteris Oikonomou üslendi. Bu ikili önümüzdeki günlerde “Eksarkia bölgesinin anarşistlerden arındırmak” için düğmeye bastı.

Ellas’ın Atina’daki karargahında eylem planları geliştiren yeni hükümet önümüzdeki günlerde sahaya inmeye hazırlanıyor. Yeni planlar uygulanmaya geçirilmeden evvel, polis Eksarhia bölgesi ile Atina’nın merkezi noktalarındaki varlığını kuvvetlendirdi.

.

SERT YANIT UYARISI 

Yeni gelişmeler ve sızan bilgiler karşısında anarşistler sosyal medya aracılığı ile duyurularda bulunmaya başladı. Yunanistanlı anarşistler yeni hükümetin adımlarına en sert biçimde karşı konulacağı uyarısında bulunuyor.

Yayımladıkları bildirilerde anarşistler eylem inisiyatifinin kendilerinde olduğunu deklere ederken Mitsotakis Hükümetini ağır ithamlarla eleştiriyor.

HALK ENDİŞELİ 

Son gelişmeler nedeniyle Atina’nın merkezi noktalarında huzursuzluk baş göstermiş durumda. Yerel sakinler yeni hükümet ile anarşist grupların kanlı bir hesaplaşma kısır döngüsü içerisine girmesinden endişe ediyor.

İktidara yeni gelen Yeni Demokrasi tabanı içerisindeyse anarşistlere dönük sert uygulamalar tam destek görüyor.

EKONOMİK KRİZİN VURDUĞU MAHALLELER  

Atina’nın merkezi noktaları ile Eksarhia bölgesi son yıllarda büyük ekonomik ve sosyal sorunlarla yüz yüze geldi. Ekonomik kriz yıllarında asayiş problemleri, uyuşturucu ve şiddet eylemleri bu bölgelerin gündelik gerçekliğine dönüştü.

Tüm olumsuzluklara rağmen merkezi bölgelerin sakinleri ile hak savunucuları, sol gruplar ve anarşistler bireysel eylem ve faaliyetlerle sosyal ve kültürel hayatı canlı tutmaya çalıştı. Özellikle Eksarhia bölgesinde anarşistler bu uğraşın sadece bir parçasını oluşturmakta.

Mitsotakis’in proaktif politikası ile beraber bu büyük uğraşın heba edileceği ve muhafazakar ve milliyetçi ideolojinin bu bölgelerin kimliğini alt üst edeceği bölge sakinlerini endişelendirmekte.

Atina Üniversitesi’nin ana üssü olan Eksarhia bölgesi 2008 büyük direnişi ile 2010-2014 dönemindeki kemer sıkma karşıtı eylemlerin öbeğinde yer almıştı.