Temsilciler Meclisi Trump'ın ırkçılığını kınadı

ABD'de Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ı dört kadın Kongre üyesine 'ülkelerini dönmelerini' söylediği ırkçı açıklamalarından dolayı kınadı. Sembolik tasarıda, 'vatanseverliğin ırk veya etnik kimlikle değil, eşitlik, özgürlük, kapsayıcılık ve demokrasiye bağlılıkla tanımlandığı' vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump'ın dört kadın Kongre üyesini hedef alan ırkçı ve göçmen karşıtı sözlerini sembolik olarak kınadı. Kabul edilen tasarıda, Trump'ın kendisini eleştiren kadın Kongre üyelerinin 'ülkelerine dönmeleri gerektiğini' iddia ettiği tweetleri için "Yeni Amerikalılara ve beyaz olmayanlara karşı korku ve nefreti meşrulaştıran ırkçı yorumlar" tanımı yapıldı.

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde oylanan karar tasarısı 187'ye karşı 240 oy ile kabul edildi. Ancak tasarıya sadece dört Cumhuriyetçi'nin destek vermesi dikkat çekti.

'VATANSEVERLİĞİ ETNİK KİMLİK TANIMLAMAZ'

Tasarıda 'göçün Amerikan tarihinin her bir aşamasını tanımladığı' belirtildi ve 'Amerikan yerlileri ile esir edilen Afrikalı Amerikalılar dışında tüm Amerikalıların göçmen olduğu veya atalarının göçtüğü'ne dikkat çekildi. Tasarıda ayrıca 'vatanseverliğin ırk veya etnik kimlikle değil, Anayasal değerler olan eşitlik, özgürlük, kapsayıcılık ve demokrasiye bağlılıkla tanımlandığı' ifade edildi.

TRUMP KENDİNİ SAVUNMAYA ÇALIŞTI

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi oylamaya ilişkin yorumunda, "Beyaz Saray'dan yapılan bu yorumlar utanç verici ve korkunç ve bu yorumlar ırkçı" dedi. Trump ise tasarı hakkındaki açıklamasında, "Bedenimde tek bir ırkçı kemik yok" savunması yapmaya çalıştı.

Trump, kendisini göçmen karşıtı politikaları nedeniyle sıklıkla eleştiren ve azledilmesi çağrısı yapan kadın Kongre üyelerine "Sevmiyorsanız bu ülkeyi terk edip geldiğiniz yere dönebilirsiniz" demişti. Trump'ın isimlerini anmadan hedef aldığı Kongre üyeleri Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley ve Rashida Tlaib ise ortak bir basın toplantısı düzenleyerek ABD halkına "Bu oyuna gelmeyin" diye seslenmişti. (BBC Türkçe, DIŞ HABERLER)