Sudan'da muhalefet ile asker uzlaştı

30 yıllık Ömer el Beşir diktatörlüğünün devrildiği Sudan'da askeri konsey ile muhalefet arasında anlaşma sağlandı. Taraflar, Afrikalı arabulucuların da katıldığı gece boyu süren müzakerelerin ardından demokrasiye geçiş için bir anlaşma imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Sudan'da 30 yıllık diktatör Ömer el Beşir'in haftalar süren halk isyanı sonrası ordu tarafından görevden alınması sonrası, iktidardaki askeri konsey ile muhalefet arasında uzlaşma sağlandı. Taraflar, Afrika Birliği'nin arabulucularının da katıldığı gece boyunca süren müzakerelerin ardından, bu sabah bir iktidar paylaşımı anlaşmasına imza attı.

Anlaşmanın, demokrasiye yolunda bir geçiş sürecinin yolunu açması bekleniyor. Taraflar ay başında prensipte bir uzlaşma sağlamıştı. Buna göre, iktidarın en tepesinde oluşturulacak bir konseyi muhalefet ile askerin dönüşümlü olarak kontrol etmesi, konseyin ilk 21 ay askerin kontrolünde kalması sonrası 18 boyu sivillere geçmesi ve ardından seçimler düzenlenmesi öngörülüyordu.

Tarafların bugünkü anlaşmanın ardından anayasa üzerine de cuma günü de bir uzlaşmayı ilan etmesi bekleniyor.  Anlaşmanın imzalanmasından sonra muhalefet liderlerinden İbrahim el Amin "İstikrarlı bir vatan istiyoruz çünkü çok acı çektik" derken, askeri konseyin başkan yardımcısı Muhammed Muhammed Hamdan da "Tarihi bir an" açıklaması yaptı.

Sudan'da ordu nisan ayında iktidara el koymuştu ancak askerin yönetimi sivillere teslim etmesini isteyen protestocular ile ordu arasında çok sayıda sivil yaşamını yitirmişti. (DIŞ HABERLER)