CNN yazdı: ABD'deki S-400 planlarının perde arkası

CNN International, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 sistemlerini teslim almaya başlaması sonrası Amerikan yönetiminde yaşanan karmaşayı yazdı. Bir dizi yetkili, Trump'ın Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik yetkililerine yaptırımlar konusunda karşı çıktığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan kamuoyu, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini teslim almaya başlamasını ve ABD Başkanı Donald Trump'ın bu konudaki tavrını tartışıyor. Trump teslimatın başlamasından sonraki ilk açıklamasında Türkiye'ye daha fazla F-35 satılmayacağını söylerken, Amerikan yasalarının gerektirdiği yaptırımlardan söz etmedi. Trump'ın bu tavrıyla, Pentagon ve kendi ulusal güvenlik ekibi ile ters düştüğü belirtiliyor.

CNN International'ın bir dizi kaynağa dayandırdığı haberinde, "Türkiye'yle Rus hava savunma sistemleri konusunda yaşanan tartışmada, diplomatik ve teknolojik meydan okumalardan oluşan dikenli bir karışım, Başkan'ın otoriter liderlerle kurduğu yakınlık ve uluslararası diplomasiyi kendi şahsi ilişkileri üzerinden yürütme eğilimi ile çakışıyor" denildi.

'POMPEO VE BOLTON BASKI YAPIYOR'

Haberde, bu 'çakışma'nın sonucu olarak, Amerikan yasalarının Rusya ile askeri alışverişe giren ülkelere karşı öngördüğü yaptırımların bizzat Trump tarafından ertelendiği belirtildi. ABD Dışişleri ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki ilgili istişareler hakkında bilgi sahibi olduğu belirtilen bir kaynak, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un yaptırımların başlatılması için perde arkasında baskı yaptığını söyledi. Kaynak, Trump'ın Erdoğan'la ilişkilerini muhafaza edebilmek için bu konuda isteksiz davrandığını anlattı.

'BASIN TOPLANTILARINI TRUMP ERTELETTİ'

CNN'in Senato'dan bir kaynağı ise Pentagon'un cuma günü Türkiye hakkında düzenleyeceği basın toplantısının ertelenmesi sonrası pazartesi günü de aynı şeyin yaşanmasının arkasında Trump'ın olduğuna işaret etti. Buna göre, pazartesi günü gazetecilerin Pentagon brifingi için beklediği sırada, Kongre üyelerine,B Trump'ın Oval Ofis'te Dışişleri ve Pentagon yetkilileri ile Türkiye konusundaki seçenekleri görüştüğü bilgisi verildi. Ardından, basın toplantısı ikinci defa iptal edildi. Bir Senato yetkilisi bu konuda, "Görünüşe göre Trump onları başa döndürdü ve yaptırım uygulamak istemiyor. Bu hepimiz için çok büyük bir sorun" dedi.

'CUMHURİYETÇİLER TRUMP'A BİZZAT TELEFON ETTİ'

CNN'in haberinde, Kongre'de Türkiye'ye karşı adım atılmasına partilerüstü bir destek olduğu, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin Trump'a bizzat telefon ederek yaptırım kararı alması için baskı yaptıkları da belirtildi.

'KANUNLARI İHLAL EDERLERSE ORTALIĞI AYAĞA KALDIRIRIZ'

Haberde ABD'nin Hasımları ile Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası'nın (CAATSA) Türkiye'ye Rus yapımı askeri teçhizat alması nedeniyle yaptırım uygulanmasını gerektirdiğinin altı çizildi. Cumhuriyetçi Parti'den ismi verilmeyen bir yetkili ise S-400 teslimatının tamamlanmasının aylar sürecek olması nedeniyle Trump'ın bu sürede erteleme için manevra alanı bulabileceğini söyledi. "Neler olduğunu biz de anlamaya çalışıyoruz" diyen yetkili, Kongre üyelerinin 'ertelemeden dolayı giderek kaygılanmaya başladıklarını' belirtti. Yetkili Trump yönetimi için "Eğer kanunları ihlal ederlerse, ortalığı ayağa kaldırırız. Kanun, kanundur" dedi.

Dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olan S-400'lerin Türkiye'ye teslimatı cuma günü başlamıştı. ABD, Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak S-400'leri almasına karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)

İddia: Pentagon'un S-400 açıklamasını Beyaz Saray engellediİddia: Pentagon'un S-400 açıklamasını Beyaz Saray engelledi