Tunus'un ilk eşcinsel cumhurbaşkanı adayı: Algıları değiştireceğim

10 Kasım'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanan Tunus, eşcinsellerin haklarını savunan avukat Münir Baatur'un adaylığını konuşuyor. Baatur, eşcinselliğin suç sayıldığı ülkede algıları değiştirmek için aday olduğunu anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Demokrasi, çoğunluğun kurallarını azınlığa dayatması değildir. Azınlıkların haklarının haklarının korunması sorumluluğu ile ilgilidir..." Bu sözler, Tunus'ta 10 Kasım'da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Münir Baatur'a ait. Baatur, bir Arap ülkesinde cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan ilk eşcinsel.

Tunus'ta eşcinsellerin ve trans bireylerin hakları için mücadele eden Shams isimli sivil toplum kuruluşunun ve Liberal Parti'nin başkanı; bir avukat olarak ülkede yıllardır eşcinsellerin haklarını savunuyor. Şimdi bu mücadelesini, Tunus'un en yetkili makamından, cumhurbaşkanlığından sürdürmek istiyor.

'BU İŞİ İYİ YAPABİLECEK BİRİ YOK'

48 yaşındaki Baatur, resmen aday olmak için gereken 100 bin imzayı topladıktan sonra, geçen hafta adaylığını ilan etti. "Yıllarca azınlık hakları için savaştıktan sonra, cumhurbaşkanlığını benden iyi yürütecek bir isim olmadığına inanıyorum" diyen Tunuslu avukat, bu adaylıkla 'algıları değiştirmek istediğini' anlatıyor.

TUNUSLU EŞCİNSELLER 230'UNCU MADDENİN BASKISI ALTINDA

Yeni yapılan bir ankete göre, Tunus'ta halkın yüzde 93'ü eşcinselliğe olumsuz bakıyor. Baatur'un kaldırmayı vaat ettiği, eşcinselliğe üç yıla kadar hapis cezası öngören 230'uncu maddenin de bunda payı büyük. Aralık ayında bir grup erkek tarafından dayak yiyince suç duyurusunda bulunan bir eşcinsel, yargıcın dayatmalar içeren uzun bir konuşmasını dinlemek zorunda kaldı. Ona dayak atanlar ise eşcinsel olduğunun ortaya çıkması sonrasında serbest bırakıldı.

İnternetten tanıştığı bir erkekle buluşan bir başka eşcinsel ise iki erkeğin cinsel saldırısına uğradı. Suç duyurusunda bulunduğunda ise daha önce eşcinsel ilişkiye girdiğinin tespit edilmesi sonrası altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Ona saldıran iki erkek de serbest bırakıldı...

'DEĞERLERİMİ SON ANA KADAR SAVUNACAĞIM'

Kendisi de 230'uncu madde nedeniyle üç ay hapis yatan Baatur ise cumhurbaşkanlığına sadece adaylığını koyarak bile, ülkedeki eşcinsellerin karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekeceğini anlatıyor. Çok fazla Tunusluyu ikna edemeyeceğini söylese de, "Fakat adaylığımı geri çekmeyeceğim. Son ana kadar değerlerimi savunacağım" diyor.

KADINLARA 'YARIM MİRAS' GELENEĞİNİ DE DEĞİŞTİRECEK

Baatur, insan hakları temelinde bir kampanya yürütecek. İdam cezasını ve eşcinselliği suç sayan 230'uncu maddeyi kaldırmayı vaat ediyor. Kadın haklarını ilerleteceğini söylüyor, "Tunus'ta kadınlara erkeklerin yarısı kadar miras bırakılıyor. Bunu değiştirmek istiyorum. Tam bir cinsiyet eşitliğinden söz ediyorum, anayasada yazılı olduğu gibi" diyor.

Tunus, Zeynel Abidin Bin Ali'nin 23 yıllık iktidarının ekonomik krizin getirdiği halk isyanıyla devrildiği 2011'den bu yana, Arap isyanlarına sahne olan diğer ülkelere kıyasla daha yumuşak ve demokratik bir geçiş süreci yaşıyor. Ancak İslami partilerin yükselişi ile eşcinseller üzerindeki baskı artmış durumda. (DIŞ HABERLER)