Yunanistan'ın yeni başbakan adayı Erdoğan'la görüşmek istiyor

Yunanistan'da 7 Temmuz seçimlerinde Başbakan Çipras'tan koltuğu devralacağı tahmin edilen muhafazakâr Yeni Demokrasi'nin Başkanı Kirikos Mitsotakis seçilirse Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istiyor. Yeni Demokrasi lideri yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkilerde yaşanan sorunların bir an evvel diyalog yolu ile çözülmesinden yana olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan’daki son kamuoyu araştırmalarına göre pazar akşamı başbakanlık koltuğunu Aleksis Çipras’tan devralmaya hazırlanan Kirikos Mitsotakis, geçtiğimiz saatlerde Türkiye’ye yönelik sıcak mesajlar verdi.

Yunanistan’da yayın yapan Alpha Tv’ye mülakat veren Mitsotakis Türk-Yunan ilişkilerinin geleceği ile ilgili görüş ifade etti.

ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME TALEBİ 

Yunanistanlı gazetecilerin ülkenin ilerleyen haftalarda, Ege’de en kötü senaryoya hazırlanıp hazırlanmaması gerektiği yönündeki soruyu cevaplayan Mitsotakis, Türk-Yunan ilişkilerinde tansiyonun daha da yükselmesinin beklenen en güçlü ihtimal olmadığı yönünde görüş belirtti.

Mitsotakis yeni hükümeti kurması halinde, ilkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme talebinde bulunacağını açıkladı. Yeni Demokrasi lideri Türk-Yunan ilişkilerindeki tansiyonun bir an evvel diyalog yolu ile masaya yatırılması gerektiği fikrini öne çıkardı.

KIBRIS İÇİN AB DESTEĞİ 

Kıbrıs’taki gelişmelere de değinen Mitsotakis küçük bir ada devletinin büyük bir komşunun tehditleri ile karşı karşıya olduğu teoremi üzerinde durdu.

Mitsotakis’e göre Kıbrıs’a destek sunmak isteyen Yunanistan’ın bu durumda yapacağı en iyi iş Avrupa Birliği’ne başvurmak ve birlikten destek talep etmek.

KUZEY MAKEDONYA ANLAŞMASINA DOKUNMAYACAK 

Açıklamaları çerçevesinde Mitsotakis, Kuzey Makedonya ile imzalanan isim anlaşmasının geleceğine de değindi. Mitsotakis partisinin iktidara gelmesi durumunda tarihi anlaşmayı feshetme yoluna gitmeyeceğini açıkladı.

Mitsotakis’e göre Üsküp ile imzalanan anlaşma Yunanistan Meclisi’nin onayını aldı. Bu yüzden anlaşmanın feshi uluslararası hukuk nezdinde mümkün değil.

TEK BAŞINA İKTİDAR YOLUNDA 

Yunanistan’daki son kamuoyu araştırmalarına göre muhafazakâr Yeni Demokrasi tek başına iktidar ipini göğüslemeye çok yakın.

Son anketlere göre Mitsotakis’in partisi 300 sandalyeli mecliste 155 ile 165 arasındaki bir sandalye sayısı ile temsil edilecek.

An itibari ile Syriza ile Yeni Demokrasi arasındaki fark ise yüzde 9,5’e oranını bulmuş durumda.