İsrail'den 'İran'la savaşa hazır olun' talimatı

İsrail, Yunanistan, Kıbrıs ve bölge ülkelerine "İran'a karşı her türlü senaryoya hazırlanın" uyarısında bulundu. Bölgedeki gerginliğin tırmanması olasılığına işaret eden İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz yaptığı açıklamada İran’a yönelik olarak "Askeri çatışmanın gündeme gelebileceğini” belirti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- İran’ın nükleer enerji hedeflerini kendisi için büyük tehlike olarak gören İsrail, ABD ile eşgüdüm halinde Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’da en kötü senaryolara hazırlanmaya başladı. İsrail Savunma Güçleri (İDF) İran’a karşı her türlü olasılığa hazırlanırken, Tel Aviv bölgedeki kritik durum ile ilgili müttefiki gördüğü ülkelerle sınırlı nitelikte bilgi paylaşıyor.

Gazete Duvar’ın ulaştığı son bilgiler İsrail’den Kıbrıs, Yunanistan ve bölge ülkelerine yönelik olarak diplomatik kanallardan “İleriki gün ya da haftalarda her türlü olasılığa hazır olun” mesajının gittiğini gösteriyor.

ABD, İsrail-İran hattındaki, gerginliği büyük kaygı ile takip eden bölge ülkeleri ise Yaz mevsiminde bölgenin geneline hâkim olan savaş ikliminin turizm sektörüne yönelik etkisi üzerinde kafa yoruyor.

Kıbrıslı yetkililer Pazartesi sabahının ilk saatlerinde adanın kuzeyinde yaşanan gelişmelerin yeni bir savaş ortamında ada kıyılarına çok daha yoğun bir şekilde yansıyabileceği olasılığı üzerinde duruyor.

LEFKOŞA VE ATİNA'DA KAYGILI BEKLEYİŞ 

“İsrail’den son gelen bilgiler sınırlı ancak oldukça endişe verici. Tüm komşularımız gibi artık her türlü olasılığa karşı hazırlanıyoruz. Ancak bu durumun turizmimize yönelik etkilerini azaltmak en büyük önceliğimiz”.

Gazete Duvar’la bu görüşleri paylaşan Kıbrıs hükümet kulvarları yetkilileri bir yandan da İsrail’den ulaşan son mesajlar üzerinde kafa yoruyor. Aynı durum Pazar günkü erken seçimlere hazırlanan Yunanistan’da da hakim. Yunanistanlı yetkililer İsrail ve İran’dan gelen son mesajların “tek başlarına çok şey söylediğini” vurgularken, hali hazırda hiçbir ülkenin savaş seçeneğini benimsemediğini ancak her türlü küçük hatanın ve yanlış hedefin bölgeyi çok kötü maceralarla karşı karşıya bırakabileceği yorumunda bulunuyor.

YUNANİSTAN'I ÜRKÜTEN İSRAİL'İN SON MESAJI 

Atina’da diplomat ve uzmanlar son saatlerde İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın verdiği mesajları “hayati öneme haiz ikaz” olarak ele alıyor.

İsrail ve Yunanistan basınının geçtiği son bilgilere göre İsrail Dışişleri Bakanı Katz geçtiğimiz saatlerde İran’a yönelik olarak “İran tarafındaki yanlış hesaplamaların “gri bölgeden” “kırmızı bölgeye” geçiş anlamını taşıyacağını, yani askeri çatışmanın gündeme geleceği” uyarısında bulundu.

İsrailli diplomat ayrıca şu mesajı verdi: “Bunun için hazırlıklı olmalıyız ve bunun için İsrail devleti, gerginliğin tırmanması olasılığına yönelik olarak kendi askeri gücünü inşa etmeye devam ediyor”.

ÖNCE EKONOMİK BASKI VE YAPTIRIM 

Lefkoşa ve Atina tarafından yakından takip edilen bu açıklamalar sonrasında İsrail Savunma Güçleri Radyosu’na konuşan Dışişleri Bakanı Katz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İran’ın bu savaşta hiçbir şansı yok. Bu nedenle orada bir fırsat var, ekonomik baskı ve kapsamlı yaptırımlar yoluyla, savaşı önlemek, savaş olmadan hedeflere ulaşmak ihtimal dahilinde. İsrail bu konuda tek başına hareket etmesi gerekse bile, İran’ın nükleer silahlar elde etmesine izin vermez”.