Yunan basını: S-400 yaptırımları Batılı sermaye için ertelenebilir

Yunan gazetesi Kathimerini, ABD'nin Türkiye'ye S-400 yaptırımlarını askıya alma ihtimalini değerlendirdi. Gazetenin Washington'daki kaynakları, olası yaptırımların Avrupa ekonomisine uzanan bir hasara yol açabileceğini, Trump yönetiminin bu nedenle ihtiyatlı davrandığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile ABD arasında esen soğuk rüzgar, komşu Yunanistan'da yakından takip ediliyor. Atina son gelişmeleri bir yandan da NATO’nun geleceği ve Ege-Doğu Akdeniz bölgesindeki gelişmeler açısından da masaya yatırıyor.

Yunanistanlı diplomatlar gelinen noktada, Türkiye’nin Batı ile olan ilişkilerinde hiçbir olasılığı saf dışı bırakmıyor. Atina’da hâkim olan düşünceyse, Türkiye'yle ABD’nin ikili ilişkileri daha fazla germemek için önümüzdeki dönemde dikkatli adımlar atacağı yönünde. Gazeteci ve uzmanlar da, Ankara ve Washington’ın içerisine sürüklendikleri büyük fırtınadan bir çıkış yolu aramaya devam edeceği görüşünde uzlaşıyor.

KATHİMERİNİ: TRUMP'IN TAVRININ ARKASINDA BAŞKA FAKTÖRLER GİZLİ

Yunanistan’ın en saygın gazetelerinden biri olan liberal çizgideki Kathimerini’de yayımlanan bir haberde ise ABD Başkanı Donald Trump'ın G20 Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra Türkiye'ye karşı sert bir tavır sergilemekten kaçınmasının sebepleri mercek altına alındı.

"Trump ülkesinin Türkiye ile olan ilişkilerinin kopmasından mı korkuyor yoksa bu duruşun arkasında başka faktörler mi gizli?" sorusuna yanıt arayan Kathimerini, ABD Başkanı'nın kararında 'diğer faktörlerin büyük rol oynadığı' sonucuna varıyor.

'İSPANYOL VE İTALYAN BANKALARI ZARAR GÖREBİLİR'

Washington’daki kaynakların gazeteye aktardığına göre, ABD yaptırımlarının hemen devreye girmesinin, AK Parti iktidarının ilk senelerinde Türkiye ekonomisinin büyümesinde büyük rol oynayan Batılı sermayeyi ve kreditörleri zor durumda bırakabileceği düşünülüyor. Türkiye’yi ekonomik iflasa sürükleme kapasitesine sahip olan yaptırımlar neticesinde, başta İspanya ve İtalya sermayesi ve bankaları olmak üzere birçok Batılı yatırımcı çok zor durumda kalabilir. Gazete, böylesi bir gelişmenin Batı dünyasının ekonomisinde de dalgalanmalara yol açabileceğini yazıyor.