İddia: Türkiye S-400 ambargosuna hazırlanıyor

Amerikan haber sitesi Bloomberg'e konuşan iki Türk yetkili, Türkiye'nin S-400 krizi nedeniyle Amerikan silah ambargosunu ihtimal dahilinde gördüğünü söyledi. Buna göre, TSK'nin elinde bulunan F-16 gibi Amerikan yapımı silahlar için bir süredir yedek parça depolanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alma kararı sonrasında, ABD'nin olası bir silah ambargosuna karşı hazırlık yaptığı belirtildi. İki Türk yetkili, F-16 gibi Amerikan yapımı silahların yedek parçalarının ambargo ihtimaline karşı stoklandığını söyledi.

Amerikan haber sitesi Bloomberg'e konuşan yetkililer, TSK'nin bir süredir F-16 jetlerinin ve diğer Amerikan yapımı askeri teçhizatın yedek parçalarını depolamakta olduğunu belirtti. Yetkililer bu kararın ne zaman verildiğine, tam olarak hangi parçaların stoklandığına, bu parçaların nereden alındığına veya stokun gelecekte ne kadar bir süreyi kapsayabileceğine dair ayrıntı vermedi.

Yetkililer, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması halinde hem Rusya'dan savaş jeti alabileceğini, hem de kendi savaş uçakları ile balistik füzelerini ülke içi kullanım ve ithalat amacıyla üretmeye çalışacağını söyledi.

KONGRE'DEKİ TASARILARDAN BİRİ F-16'LARI DA HEDEF ALIYOR

Amerikan Kongresi'nde Türkiye'nin S-400 almasına karşı hazırlanan beş farklı yaptırım tasarısından birinde, F-35 programı dışında olası yaptırımlardan etkilenebilecek savunma teçhizatı programları arasında Patriot hava ve füze savunma sistemi, CH-47F Chinook helikopterleri, UH-60 Black Hawk helikopterleri ve F-16 uçakları da sayılıyordu.

'KIBRIS AMBARGOSUNDAN DAHA HAZIRLIKLI OLMAK İSTİYORLAR'

Bloomberg ilgili haberinde "Başkan Trump'tan gelen cesaretlendirici mesajlara rağmen en kötüsüne hazırlanan Türkiye, tartışmalı Rus füzesi alımı nedeniyle Kongre'den yaptırım kararı çıkması ihtimaline karşı Amerikan yapımı silahların yedek parçalarını depoluyor" ifadelerini kullandı. Bloomberg, Türkiye'nin 1974'teki Kıbrıs harekâtından sonra dört yıl boyu uygulanan Amerikan silah ambargosunu unutmadığı ve bu kez daha hazırlıklı olmak istediği yorumu da yaptı. (DIŞ HABERLER)

ABD'den S-400 krizinde yeni çözüm önerisi: Aktive etmeyinABD'den S-400 krizinde yeni çözüm önerisi: Aktive etmeyin

ABD Kongresi, Türkiye'ye S-400 yaptırımları tasarısını bir adım ileri taşıdıABD Kongresi, Türkiye'ye S-400 yaptırımları tasarısını bir adım ileri taşıdı