Rusya'dan İran'a S-400 teklifi: İsterseniz size de satarız

Rusya, Türkiye ile ABD arasında kriz konusu olan S-400 hava savunma sistemlerini, Washington ile son yılların en ciddi gerilimini yaşayan Tahran'a da satabileceklerini açıkladı. Rus yetkililer, "İran'la S-400 sistemi sevkıyatı görüşmelerine açığız" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın askeri-teknik işbirliğinden sorumlu federal ajansı FSVTS'den yetkililer, İran'a S-400 hava savunma sistemleri sevk etmeye hazır olduklarını ancak Tahran'dan bu yönde bir talep gelmediğini söyledi.

FSVTS basın dairesinin açıklamasında, "İran'la S-400 sistemi sevkıyatı görüşmelerine açığız. Zira bu sistem, BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararıyla getirilen sınırlamaların etki alanında değil. Bunun yanında ortaklarımızdan bu konuda bir talep almış değiliz" denildi. S-400'lerin 'modern ve yakın zamanda üretilebilecek füzeleri etkisiz hale getirebilecek donanıma sahip benzersiz bir sistem' olduğunu belirten FSVTS açıklamasında, "Birçok ortağımızın bu sistemle ciddi anlamda ilgilenmesi şaşırtıcı değil" denildi.

Rusya'dan S-400 sistemi teslim alan ilk yabancı ülke Çin olmuştu. Türkiye ve Hindistan da Rusya ile S-400 anlaşması imzalamış durumda. Sevkiyatın yapılması halinde Türkiye ise S-400 sistemine sahip NATO ülkesi olacak. Söz konusu sistemin Türkiye'ye sevkiyatının temmuz ayının ilk iki haftasında başlaması planlanıyor. ABD ise NATO üyesi olarak Türkiye'nin hem Amerikan hem de Rus yapımı silahları aynı çatı altında tutmasına karşı çıkıyor. ABD Türkiye'nin, Amerikan yapımı olan ve NATO sistemine entegre edilebilecek Patriot savunma sistemlerini almasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da dahil Türk yetkililerse, ABD'nin yaptırım tehditlerine rağmen Rusya'dan S-400 satın alma konusunda geri adım atmayacaklarını söylüyor. S-400 krizi konusunda gözler, Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'la yarın Japonya'da yapacağı görüşmeye çevrilmiş durumda. (Kaynak: Sputnik)