Kıbrıs'ta gerginliği yatıştırmak için ABD ve Almanya devrede

Kıbrıs'ta, Türkiye ile Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki yükselen tansiyonu düşürmek için dış aktörlerin devreye gireceği konuşuluyor. ABD ve Almanya'nın uzlaşma için devreye gireceği aktarılırken, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın konuyla ilgili gizli bir görüşme gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA- Denizde ve karada tansiyonun yükselmekte olduğu Kıbrıs’ta, son kritik gelişmelerin gölgesinde kritik diplomatik temas ve gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Duvar’a ulaşan son bilgiler başta ABD ve Almanya gibi aktörlerin devreye girmesi ile beraber Türkiye ile Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki gerginliğin kontrol altına alınması için yoğun bir diplomatik mesainin başlamış olduğuna işaret ediyor.

Şu ana dek yerel ve yabancı diplomatik kaynakların büyük bir özenle kamuoyundan gizledikleri “arka kapı diplomasi” arayışları çerçevesinde yabancı ve yerel aktörler Türkiye’nin ilişkilerinde sıkıntı yaşadığı güney ve batı komşusu arasında “köprü görevi görecek olan çözümler” üzerinde duruyor.

ABD VE ALMANYA UZLAŞMA İÇİN DEVREDE

Lefkoşa’da Duvar’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Batılı bir diplomatik kaynak Ankara-Lefkoşa-Atina hattında, tüm gerginliğe rağmen diyalog arayışlarının sürdüğünü vurguluyor. Ege ve Doğu Akdeniz sularında tansiyonun yükselmesine rağmen Yunanistan ve Türkiye Silahlı Kuvvetleri arasındaki iletişim kanallarının her zamankinden daha sağlıklı ve işlevsel bir şekilde devrede olduğunu vurgulayan kaynak, özellikle ABD ve Almanya’nın doğalgaz konusundaki gerginliğin bir an evvel kontrol altına alınması için devreye girmeye niyetli olduğunu vurguluyor.

Duvar’ın Brüksel’de ulaştığı bir başka kaynak ise diplomatik mecrada şu an gelinen noktayı şu şekilde özetliyor: “Doğu Akdeniz’de diplomatik arenada baş döndürücü gelişmeler söz konusu. Yunanistan-Kıbrıs (Rum tarafı) ikilisi Avrupa Birliği’nden Türkiye’nin çıkarlarını gölgeleyecek bir karar peşinden koşarken, ABD’nin yol göstericiliğinde başta Almanya olmak üzere birçok yabancı unsur tansiyonu düşürecek olan güven arttırıcı önlemler üzerinde duruyor. Fransa ise an itibariyle kendisini Atina-Lefkoşa hattında konumlandırıyor”.

ÖNEMLİ GELİŞMELERİN ARİFESİNDE 

Lefkoşa’da iki tarafı birbirinden ayıran Yeşil Hattın kuzeyinde Duvar’a konuşan kaynaklar ise diplomatik temasların tüm hızıyla devam ettiği bilgisini teyit ediyor. Bir kaynağa göre, önümüzdeki günlerde, diplomatik açıdan büyük öneme haiz olan ve doğal gaz meselesini ilgilendiren bir gelişme gündeme gelebilir.

ANASTASİADİS-ÖZERSAY GÖRÜŞMESİ 

Bu bilgiler Rum tarafının Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay arasında gerçekleştirilen gizli görüşmenin basına yansımasının ve yankılarının tartışılmaya devam ettiği bir döneme denk geliyor. Bazı Kıbrıslı Rum uzmanlara göre Anastasiadis-Özersay görüşmesi yakın zamanda odağında Kıbrıs Sorununda alternatif arayışların ve doğal gazın bulunduğu önemli gelişmeleri gündeme taşıyabilir.