Irak'ta yabancı petrol şirketlerine füzeli saldırı

Irak'ın Basra kentinde aralarında Amerikan firması ExxonMobil'in de bulunduğu yabancı petrol şirketlerine roketle saldırı düzenlendi. İkisi Iraklı işçiler olmak üzere üç kişi yaralandı. Saldırının, ABD-İran gerilimini artırması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın Basra kenti yakınlarında, aralarında Amerikan petrol devi ExxonMobil'in de bulunduğu bazı küresel petrol firmalarına füzeli saldırı saldırı düzenlendi. Irak ordusu, ikisi Iraklı işçiler olmak üzere üç kişinin yaralandığını açıkladı.

Roketin Basra'nın batısında, yabancı petrol şirketlerinin çalışanlarının konutlarının ve merkezlerinin bulunduğu noktanın 100 metre yakınına düştüğü belirtiliyor. Saldırıda, kısa menzilli bir Katyuşa roketinin kullanıldığı da açıklandı.

Saldırıyı şu an için üstlenen olmadı. Ancak ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmandığı ve Trump yönetiminin İran'ın olası saldırılarını gerekçe göstererek Irak'taki yüzlerce diplomatik personelini çektiği bir dönemde gelmesi, Washington'dan İran'a suçlama yöneltilmesi ihtimalini güçlendiriyor.

Bugünkü saldırı da, diplomatlarla eş zamanlı olarak Basra'dan tahliye edilen Exxon çalışanlarının geri dönmeye başlaması ile eşzamanlı düzenlendi. Exxon'dan bir güvenlik kaynağı, saldırının ardından 21 yabancı çalışanlarını Dubai'ye göndereceklerini söyledi.

Söz konusu bölgede çalışan diğer firmalar ise Hollanda merkezli Royal Dutch Shell PLC ile İtalya merkezli Eni SpA.

Son iki günde Irak'taki Amerikan askeri personelinin üslerine iki ayrı saldırı düzenlenmişti. (DIŞ HABERLER)