BM'nin Kaşıkçı raporu: Suudi Prens sorumlu

Birleşmiş Milletler'in Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin raporu açıklandı: Kanıtlar, Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman'ın cinayetin sorumluları arasında yer aldığına işaret ediyor. Prense yaptırım uygulanmalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin raporunu açıkladı. Raporda cinayet, 'Suudi devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infaz' diye tanımlandı.

Raporda, Suudi veliaht prensi Muhammed bin Selman ve diğer üst düzey Suudi yetkililerin 'önceden planlı' cinayetten sorumlu olduğuna dair kanıtlar bulunduğu vurgulandı. Birleşmiş Milletler, Kaşıkçı cinayeti nedeniyle hedefli yaptırım uygulanan isimler arasına veliaht prens Selman'ın da alınması çağrısı yaptı.

'PRENS'İN SORUMLULUĞU DAHA FAZLA ARAŞTIRILMALI'

Raporda, "Aralarında Veliaht Prens'in de bulunduğu üst düzey Suudi yetkililerin bireysel sorumluluğunun daha fazla araştırılmasını gerektiren inandırıcı kanıtlar var. Gerçekten de, bu insan hakları soruşturması, Veliaht Prens'in sorumluluğunu hakkında, daha fazla soruşturma gerektiren yeterli oranda inandırıcı kanıtları ortaya koymuştur" denildi.

'PRENS'İN MALVARLIĞI DONDURULSUN'

Raporda, prensin ve ülkesi dışındaki malvarlıklarının hedefli yaptırıma tabi tutulması çağrısı yer aldı, yaptırımların -eğer bunu yapabilirse- Prens'in sorumluluğu olmadığını kanıtlamasına kadar yürürlükte kalması istendi.

'RİYAD SORUMLULUĞU KABUL ETMELİ'

Raporda, Suudi Arabistan'ın cinayetteki sorumluluğunu kabul etmesi ve Kaşıkçı'nın ailesine tazminat ödemesi gerektiği belirtildi.

BM'ye bu rapor öncesi kendi 100 sayfalık raporunu gönderen Riyad'dan henüz açıklama gelmiş değil. Ancak Suudi yönetimi benzer suçlamaları geçmişte reddetmişti. (DIŞ HABERLER)