Muhammed Mursi nasıl öldü?

Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkemede nasıl öldü? Mursi'yi ölüme götüren koşullar neydi?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısır'ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan ancak tüm yetkileri elinde toplayan bir kararname çıkarınca kitlesel protestolarla karşılaşan, geri adım atmayınca da kanlı bir darbe ile görevden alınan Muhammed Mursi, dün mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Peki Mursi'yi mahkeme salonunda ölüme götüren koşullar neydi? Ölümü nasıl gerçekleşti?

KAFES İÇİNDE SAVUNMA YAPIYORDU

67 yaşındaki Mursi dün, hakkındaki casusluk suçlamaları üzerine açılan dava için Kahire'deki mahkeme salonuna getirilmişti. Mısır yasaları uyarınca, salonda bir kafes içinde tutuluyordu.

15 DAKİKA KONUŞTU, ŞİİR OKUDU

Mısır Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Mursi mahkemeye hitaben bir konuşma yaptıktan sonra, sanıkların tutulduğu bu kafeste yere yığıldı. Olay sırasında mahkeme salonunda bulunan bir kaynak, Mursi'nin 15 dakikalık bir konuşma yaptığını ve sözlerine, Mısır'a duyduğu sevgiyi anlatan bir şiir ile son verdiğini söyledi.

DİĞER SANIKLAR SES GEÇİRMEZ KAFESE VURDU

Reuters'a konuşan kaynak, Mursi'nin hemen sonrasında yere yığıldığını, kafeste birlikte tutulduğu diğer sanıkların ses geçirmez kafese vurarak yetkililerin dikkatini çekmeye çalıştığını anlattı.

SAVCILIK: DARP İZİ YOK

Mursi sonrasında hastaneye götürüldü ve burada, yerel saatle 16.50'de (TSİ 17.50) öldüğü açıklandı. Savcılık, Mursi'nin bedeninde yakın zamanda oluşmuş herhangi bir darp izi olmadığını da duyurdu.

TEDAVİDE İHMAL İDDİASI

Reuters ajansının adli tıptan bir kaynağı ise Mursi'nin kalp krizinden öldüğünü söyledi. Kaynak, diyabet ve yüksek tansiyon hastası olan Mursi'nin hem özel bir hastanede hem de polis hastanesinde tedavi gördüğünü ekleyerek, eski cumhurbaşkanına tıbbi destek sağlanmadığı iddialarını reddetti. Avukatı Abdel-Menem Abdel-Maqsood ise Mursi'nin sağlığının cezaevinde kötüleştiğini, tedavi taleplerinden bazılarının kabul görmediğini söyledi.


MUHAMMED MURSİ KİMDİR?

Muhammed Mursi, 2013 yılında, Mısır’ı 30 yıldır demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek'in kitlesel protestolar sonucunda istifa etmesinin ardından Müslüman Kardeşler (İhvan) teşkilatının adayı olarak seçimle iktidara gelmişti. Ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanıydı.

BAŞKANLIK KARARNAMESİ TEPKİ ÇEKTİ, PROTESTOLAR HAFTALAR SÜRDÜ

Bununla birlikte, Mursi’nin kendisi de, çocuk evliliklerinin önünü açan bir yasa girişimi, ekonomi politikaları ve son olarak yönetimi bir kararname ile tek elde toplamasının ardından haftalar süren protestolarla karşılaşmıştı. Mursi’nin tavrını Mübarek diktatörlüğünden farksız gören binlerce protestocu, kararnamenin geri çekilmesi için günlerce başkanlık sarayının önünden ayrılmamıştı.

Mursi halk protestoları karşısında geri adım atmazken, ordu devreye girmiş ve General Abdülfettah Sisi kanlı bir darbe yapmıştı. Mursi hapse atılmış, serbest bırakılması için eylem yapan yüzlerce Müslüman Kardeşler destekçisi öldürülmüş, yüzlercesi de hapse atılmıştı.

ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI

Müslüman Kardeşler’in en önemli isimlerinden biri olan Mursi, 2012 yılında başkanlık yarışı için adaylık başvurusunda bilgileri çarpıttığı suçlamasıyla 7 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mursi, Mısır'in istikrarını bozmak suçlamasıyla da Mayıs 2015'te ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Aynı davada 16 kişi de idam cezası almıştı.

HAPİSHANE KOŞULLARI ELEŞTİRİLMİŞTİ

2018 yılında Mursi'nin hapishane koşullarını tartışmaya açan bir panelde, üç İngiliz milletvekilinin sunduğu rapor, Mursi'nin 23 saat hücrede tutulduğunu, egzersiz yapması için sadece 1 saat izin verildiğini ortaya koyuyordu.

Paneli düzenleyen politikacılar, Mursi'nin cezaevi koşullarının işkence olarak sınıflandırılabilir olduğunu hatta "erken ölümüne sebep olabilir" açıklamasında bulunmuştu.

Milletvekilleri, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalığı dahil olmak üzere kötü bir sağlık geçmişine sahip olan Mursi'nin gerekli tıbbi bakımı almadığı üzerinde de durmuştu. (DIŞ HABERLER)