İsveç Kraliyet Akademisi Büyük Ödülü Kürt gazeteci Demirbağ-Sten'e verildi

İsveç Kraliyet Akademisi'nin bu seneki Büyük Ödülü, İsveçli Kürt kadın gazeteci Dilşa Demirbağ-Sten'e verildi. Demirbağ-Sten, imkânları kısıtlı olan yerlerdeki çocukların eğitim ve bilgiye erişimine yardım etmeyi amaçlayan Berättarministeriet vakfı dolayısıyla ödüle layık görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç Kraliyet Akademisi'nin bu seneki 1.2 milyon İsveç kronluk Büyük Ödülü'nün sahibi, İsveçli Kürt kadın gazeteci Dilşa Demirbağ-Sten oldu. Sosyal girişimci, gazeteci ve yazar olan Demirbağ-Sten, imkânları kısıtlı olan yerlerdeki çocukların eğitim ve bilgiye erişimine yardım etme amaçlı çalışmalarından ötürü bu ödüle layık görüldü.

İsveç Kraliyet Akademisi, Demirbağ-Sten'in kurucularından biri olduğu Berättarministeriet (Adalet Bakanlığı) isimli vakfın 2011 yılından bu yana çocukları yaratıcılık ve analitik düşünceye teşvik ettiğine dikkat çekti. Açıklamada, Demirbağ-Sten'in Berättarministeriet'i kurarak, 'sosyal girişimciliği eğitimin hem bir hak, hem de bir ihtimal olduğu fikriyle harmanladığı' belirtildi; "Bu vakıf sadece yüksek öğrenimin kapılarını açmakla kalmıyor; vakıf aynı zamanda bir demokrasi meselesi" ifadeleri kullanıldı.

Demirbağ-Sten ise Akademi'ye yaptığı açıklamada, "Savaşla ilgili metaforlar kullanırken çok dikkat etmek gerekir; bununla birlikte, kendimi demokrasinin hizmetindeki bir asker olarak görüyorum. Gazetecilik, ifade özgürlüğü ve kaynakların daha adil paylaşımı için savaşan birisi olarak..." dedi. (DIŞ HABERLER)