Fransa meclisinde Altınel ve Üstel'in tutukluluğu tartışıldı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, yarın Ankara’ya yapacağı ziyaret öncesi Türkiye’de tutuklu bulunan Lyon 1 Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim görevlisi Tuna Altınel’in durumundan “büyük endişe duyduklarını” bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Ulusal Meclisi'nde dün yapılan oturumda, 'Barış Akademisyenleri' gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi milletvekili olan Cédric Villani, tutuklu akademisyenler Tuna Altınel ve Füsun Üstel'in durumuna dair Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'a soru yöneltti. Fransız bakan, akademisyenlerin özgürlüğüne kavuşması için ülkesinin her türlü çabayı göstermekte olduğunu, konunun Macron ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında da görüşüldüğünü belirtti.

Lyon-1 Üniversitesi Matematik bölümünden Doç. Dr. Tuna Altınel'in Fransa'da katıldığı bir konferans gerekçesiyle geçtiğimiz aylarda tutuklanması ve 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisi imzacısı Galatasaray Üniversitesi'nde akademisyen Prof. Dr. Füsun Üstel'in tutukluluğu hakkında konuşan Le Drian, her iki akademisyenin yargısal süreçleriyle yakından ilgilendiklerini kaydetti. Barış Akademisyenleri'nin yargılanma süreçlerine değinen Fransız bakan, özellikle Galatasaray Üniversitesi'ne dikkat çekti. Bu kurumun Fransız-Türk ortak anlaşmasıyla birlikte yaratıldığını hatırlatan Le Drian, kaygılarını belirtmekten çekinmediklerini, konuya dair yaklaşımlarının zayıflamadığını ve Macron'un bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bu konuyu görüştüğü bilgisini verdi.

Öte yandan Le Drian, yapacağı Ankara ziyaretinde konuyla kendisinin de ilgileneceğini belirtti, “İlkeler esastır: İfade özgürlüğünü, akademik özgürlüğünü onaylamak etmek gerekiyor ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülüklerine saygı göstermesini ummak gerekiyor” dedi. (DIŞ HABERLER)