Ekonomideki kötü gidişat Çipras'ı istifaya götürdü

Yunanistan'da ekonomik kriz ve seçimlerde alınan düşük oy nedeniyle dün istifasını sunan Aleksis Çipras'ın yerine eski Maliye Bakanı Yanis Varoufakis'in geçeceği konuşuluyor. Yunanistan'da erken seçimler 7 Temmuz'da yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan’da büyük umutlarla 2015 yılında iktidara gelen Aleksis Çipras başkanlığındaki Syriza iktidarı dün itibari ile resmen sona erdi. 7 Temmuz’da erken seçim kararının alınmasında Avrupa Parlamentosu seçimleriyle yerel seçimlerde alınan düşük oy oranları etkili oldu. Yeni Demokrasi Partisi’nin Syriza’nin 9,5 puan önüne geçmesi sonrasında Çipras, ülkesinin ekonomik durumunu da göze alarak, bir an evvel seçimlere gitme kararı aldı.

YENİ DEMOKRASİ'DEN TEK BAŞINA İKTİDAR ADIMLARI 

Çipras’ın erken seçim kararı ana muhalefetteki Yeni Demokrasi (YD) cephesinde büyük mutluluğa neden oldu. Lideri Kiriakos Mitsotakis’in uzun zaman önce başlatmış olduğu seçim kampanyasına, YD büyük umutlarla ve “tek başına iktidar” hedefiyle yoğunlaşıyor.

Yunanistan medyasına yansıyan son kamuoyu yoklamalarına göre, YD tek başına iktidar hedefine çok yaklaşmış durumda. Syriza ile YD arasındaki fark giderek açılırken ve çift haneli rakamlara evirilirken, ana muhalefet partisinin iktidar ipini tek başına göğüslemesi için küçük bir oy farkı gerekli.

YD’nin işini son günlerde Yunanistan siyaset sahnesinden çekilen merkez ve sağ kulvardaki partiler de kolaylaştırıyor. Liberal eksenli Potami’nin seçimlere katılmama kararı almasından sonra, Syriza’nın eski, küçük iktidar ortağı Bağımsız Helenler de seçim sahnesinden çekilme kararı aldı. Bu partilerin oylarının yeni seçimlerde YD hanesine yazılması bekleniyor.

VAROUFAKİS YÜKSELİYOR 

YD gibi Yunanistan siyaset sahnesinde parlayan başka bir yıldız söz konusu. O yıldızın adı Mera25. Lideri eski Maliye Bakanı, Yanis Varoufakis.

Avrupa Parlamentosu’nda kıl payı ile temsil hakkı kazanamayan parti meclis seçimlerine oldukça iddialı bir şekilde giriyor.

Varoufakis meclise girmesi durumunda partisinin AB yanlısı, halkın tüm katmanlarının dertlerini odağına alan, ulusal borçların yeniden yapılandırılması ya da silinmesi seçeneklerine öncelik veren politikalar izleyeceği mesajını veriyor. Varoufakis bu hedeflerle örtüşen tüm partilerle iş birliği içerisine girmeye hazır olduğunu da ekliyor.

Mera25’in giderek zemin kazanması çok zor durumdaki Syriza’nın erken seçim öncesindeki işini zorlaştırıyor. Bu yeni partiye kayda değer oranda oy kaptıran Syriza, bir yandan da parti içerisinde esen soğuk rüzgarları arkasında bırakmaya çalışıyor.