ABD Türk pilotların F-35 eğitimini beklenenden önce durdurdu

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizindeki tırmanış sürüyor. Arizona'daki Türk pilotların F-35 eğitimleri durduruldu. Foreign Policy dergisi ise eğitimleri durduran Tuğgeneral Todd Canterbury'nin, 'pilotların 31 Temmuz mühletine kadar hassas bilgileri çalmasından endişe ettiğini' öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alma kararı nedeniyle Türkiye'nin F-35 programındaki ortaklığına son verme kararını hayata geçirmeye başladı. Reuters ajansı, Arizona'da Türk pilotların aldığı F-35 eğitimlerinin beklenenden erken biçimde durdurulduğunu duyurdu. Foreign Policy dergisi de, kararın 'hassas bilgileri Türkiye'den korumayı amaçladığını' öne sürdü.

PENTAGON DOĞRULADI

Reuters haberini ismi açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırırken, Pentagon Sözcüsü Mike Andrews da iddiayı doğruladı. Andrews, "Bakanlığımız, Luke Hava Üssü'ndeki Türk pilotların uçuş yapmadığından haberdar" demekle yetindi; "Türk politikasında bir değişiklik yaşanmadan, F-35 ortaklığının yavaşlatılması konusunda Türk müttefikimizle yakın çalışma içinde olmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

'LUKE ÜSSÜ'NDEKİ BİR KOMUTAN KARARI GÜVENLİK GEREKÇESİYLE VERDİ'

İsmi açıklanmayan bir diğer yetkili de Reuters'a demecinde, Arizona'daki Luke Hava Üssü'nde bulunan bir Amerikalı komutanın bu kararı geçen hafta güvenlik gerekçesiyle aldığını, Florida'daki Eglin Hava Üssü'ndeki pilotların eğitimlerinin ise şu an için sürdüğünü söyledi.

'ABD TÜRK PİLOTLARIN BİLGİ ÇALMASINDAN ENDİŞELENDİ'

Foreign Policy dergisi ise ilgili haberinde, kararın geçen hafta Tuğgeneral Todd Canterbury tarafından alındığını duyurdu. Dergiye konuşan iki Amerikan savunma yetkilisinin anlattığına göre Canterbury, Arizona'daki üste bulunan altı Türk pilotun hem uçuşlarını durdurdu, hem de 'devlet sırlarının ve gizli materyallerin bulunduğu odalara girişini yasakladı'.

Haberde Canterbury'nin, Türk pilotların 31 Temmuz mühletinin açıklanması sonrasında gizli bilgilere erişiminin sürmesinden rahatsız olduğu, bu bilgilerin dışarı çıkarılması endişesi duyduğu öne sürüldü. Foreign Policy şu ifadeleri kullandı: "Bir yetkilinin söylediğine göre Canterbury'nin ana endişesi, 31 Temmuz mühletinin açıklanmasından sonra Türk pilotların F-35'lerin kullanım kılavuzları gibi en hassas verilerine erişiminin devam ettirilmesi ile onlara gizli bilgileri güvenli alandan çıkarma fırsatı verecek olmasıydı."

NE OLMUŞTU?

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shananan'ın geçen hafta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a yazdığı mektupta, Türkiye'nin S-400'leri teslim alması halinde 31 Temmuz 2019 itibarıyla F-35 projesinden çıkarılacağı uyarısında bulunuluyordu. Mektupta, yeni pilotların eğitimlerine başlanmayacağı, mevcut eğitimlerin ise zaman içinde durdurulacağı belirtiliyor, Türkiye'ye zaman tanınıyordu. Ancak mevcut eğitimlerin durdurulması, S-400'lerden geri adım atmayacağını vurgulayan Türkiye ile ABD'nin geçen haftadan bu yana yol kat edemediğinin göstergesi sayılıyor. (DIŞ HABERLER)

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı: ABD'nin S-400 mektubuna cevap verilirCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı: ABD'nin S-400 mektubuna cevap verilir

MSB: Akar'a bir mektup gönderildiMSB: Akar'a bir mektup gönderildi

Murat Yetkin ABD'nin mektubunun şifrelerini yazdı: Türkiye'ye açıkça 'Ya biz ya Rusya' dedilerMurat Yetkin ABD'nin mektubunun şifrelerini yazdı: Türkiye'ye açıkça 'Ya biz ya Rusya' dediler

ABD'nin Türkiye'ye gönderdiği S-400 mektubunun tam metni: Ekonominiz gerilerABD'nin Türkiye'ye gönderdiği S-400 mektubunun tam metni: Ekonominiz geriler

ABD resmen açıkladı: Türkiye'ye 31 Temmuz'a kadar süre verdikABD resmen açıkladı: Türkiye'ye 31 Temmuz'a kadar süre verdik

Etiketler ABD F 35 s-400