Simitis'ten 'Kardak krizi tekrarlanmasın' uyarısı

Yunanistan'ın eski Başbakanı Kostas Simitis, Yunanistan ve Türkiye'ye önemli uyarılarda bulundu. Doğu Akdeniz ve Ege'deki gelişmeler konusunda iki ülkeyi uyaran Simitis, “Türkiye ile sıcak bir olay tehlikesi” gündemde dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yunanistan’ın eski Başbakanlarından Kostas Simitis, ülkenin en çok okunan gazetelerinden bir tanesi olan Kathimerini için kaleme aldığı bir yazı ile Ege’deki ve Doğu Akdeniz’deki durum ile ilgili olarak Atina ve Ankara’ya önemli uyarılarda bulundu.

Ege’nin yeni bir “Kardak Krizi” tehlikesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Simitis, Türk-Yunan ilişkilerindeki tansiyonun kontrol altına alınması için yapılabilecekleri masaya yatırdı.

Yunanistan’ın eski Başbakanına göre Ege’de Türkiye ile beraber Karadeniz ülkelerinin yararlanabileceği “serbest seyir kanalı” tesis edilebilir. Bu şekilde Ege’nin bir “Yunanistan gölü”ne dönüşmesinin önüne geçilebilir ve diğer ülkelerin çıkarları da korunabilir.

Simitis ilgili planın hayata geçmesinin ABD ile AB’nin desteğine bağlı olduğu görüşünü öne çıkarıyor.

SİMİTİS'İN UYARISI

Kathimerini’de yer alan habere göre Yunanistan eski Başbakanına göre “Türkiye ile sıcak bir olay tehlikesi” bugünlerde gündemde olmaya devam ediyor.

1996 Ocak ayında Başbakan olduktan birkaç gün sonra Yunanistan ve Türkiye'yi savaşın eşiğine getiren "Imia-Kardak krizi"ne temas eden Simitis, "mevcut Türk liderliğinin benzer tasarımları olabileceği” mesajını veriyor.

YENİ HÜKÜMETİN GÖREVİ 

Eski Başbakan, Temmuz erken seçiminden sonra Yunanistan’da şekillenecek olan yeni hükümetin Türkiye ile ilişkileri revize etmesi gerektiğine inanıyor.

“Sorunlar bilinmektedir, ancak bugünkü koşullar onlarca yıldır hakim olanlardan farklı” diyen Simitis Kıbrıs açıklarında keşfedilen doğalgazın bölgedeki dengeleri değiştirdiğini vurguluyor.

Simitis ayrıca şu mesajı gönderiyor: “Türkiye, bu dönemin Yunanistan'ın karasuları ve kıta sahanlığı hakkındaki kendi görüşlerini empoze etmeye uygun bir dönem olduğu sonucuna varabilir”.

YUNANİSTAN VE KIBRIS'TA GÜNDEM 

Eski Başbakanın mesajları gerek Atina’da gerekse de Lefkoşa’da ana gündeme maddesine dönüştü. Yunanistan ve Kıbrıs’ta, basin ve siyaset çevrelerei Simitis’in uyarılarını yerinde ve manidar buluyor.

Kıbrıs’ın güneyi ise yeni bir yol haritası belirlemek üzere Yunanistan’da yeni hükümetin şekillenmesini bekliyor.