Sudan'da kriz derinleşiyor: Grev öncesi toplu tutuklamalar

Sudan'da orduya karşı planlanan genel grev öncesinde muhalifler üzerindeki baskı artırıldı. Çok sayıda muhalifin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 30 yıllık Ömer el Beşir diktatörlüğünün kitlesel protestoların ardından devrildiği ancak sivil yönetime geçiş şartları konusunda eylemciler ile Geçici Askeri Konsey arasında anlaşma sağlanamayan Sudan'da, orduya karşı planlanan genel grev öncesi çok sayıda muhalif gözaltına alındı. Sudan Odalar Birliği, ülkedeki banka ve havaalanı çalışanlarının yanı sıra elektrik işçilerinin grev öncesi gözaltına alındıklarını duyurdu.

Odalar Birliği, bazı diğer çalışanların da hükümet tarafından tehdit edildiğini savundu. Askeri Konsey'den henüz bir açıklama yapılmış değil.

Eylemcilerin başkent Hartum'da kurduğu protesto kampına hükümet yanlısı milisler tarafından hafta başında müdahale edilmesinin ve onlarca kişinin öldürülmesinin ardından, bugünden itibaren sivil itaatsizliğe gidilmesi çağrısı yapılmıştı. Gözaltına alınan isimler arasında, Askeri Konsey ile protestocular arasında arabuluculuk yapan ve biri Beşir'in devrilmesi sonrası sürgünden geri dönen üç muhalif ismin de bulunduğu belirtiliyor. Gözaltına alınanların nerede tutuldukları da bilinmiyor.

BBC'nin haberine göre şu an Hartum'da çok sayıda iş yeri ve ofis kapalı. Kentte araç trafiği de gözlemlenmezken, güvenlik güçlerinin Hartum'da devriye gezdiği, bununla birlikte silah sesleri duyulduğu belirtiliyor.

Güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle sokak eylemlerinin mümkün olmadığını vurgulayan Sudan Odalar Birliği'nin yazılı açıklamasında "Sivil itaatsizlik hareketi pazar günü başlayacak ve sadece devlet televizyonunda sivil bir yönetim ilan edildiğinde sona erecek. İtaatsizlik, dünyanın en güçlü silahlarını dize getirme potansiyeli olan barışçıl bir eylemdir" denildi. (BBC)