Yolsuzlukla suçlanan Başbakan'a karşı 120 bin kişi sokakta

Çekya'da Avrupa Birliği fonlarında yolsuzluk ve usulsüzlük yapmakla suçlanan Başbakan Andrej Babis'e karşı eylemler büyüyor. Son olarak, Babis'in istifası talebiyle 120 bin sokağa döküldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çek Cumhuriyeti'nde on binlerce kişi, Avrupa Birliği fonlarında 2 milyon euro yolsuzluk yapmakla suçlanan Başbakan Andrej Babis'i protesto etmek için sokaklara döküldü. Başkent Prag'ın Wenceslas Meydanı'nda yaklaşık 120 bin kişinin toplandığı belirtiliyor. Son eylemin, ülkedeki komünist yönetimin 1989'da 'Kadife Devrim' ile düşüşünden bu yana en büyük gösteriler olduğu düşünülüyor.

Eski bir komünist lider olan Babis, Forbes dergisine göre 3.7 milyar euroluk servetiyle ülkenin en zengin ikinci kişisi. 64 yaşındaki başbakana karşı eylemlerin merkezinde ise Avrupa Birliği'nin yaklaşık 10 yıl önce bir çiftlik ve bir toplantı salonu için verdiği yaklaşık 2 milyon euroluk fon üzerinden yolsuzluk yapıldığı suçlaması var. İlgili soruşturmayı nisan ayında tamamlayan Çek polisi, Babis'in yargılanmasını tavsiye etmişti. Eylemciler, yeni adalet bakanı Marie Benesova'nın bu davaya müdahale etmesinden endişelendiklerini söylüyor.

Babis, hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Babis'e karşı eylemlere ivme kazandıran bir diğer gelişme de, Avrupa Birliği'nin son denetimleri sonrası yaptığı değerlendirme oldu. Avrupa Komisyonu'ndan sızan bir raporda, Babis'in sahibi olduğu Agrofert isimli tarım ve medya holdinginin çıkar çatışması nedeniyle AB'den fon almaması gerektiği tavsiyesi yer alıyordu. Raporda Babis'in milyonlarca euroluk fonları usülsüz kullandığı belirtiliyor ve bu paranın geri ödenmesi gerektiği belirtiliyordu.

Babis, yolsuzluk ve Avrupa Birliği karşıtı popülist parti ANO'nun (Evet) lideri. Çek başbakan, 2017'de Sosyal Demokratlarla azınlık hükümeti kurarak iktidara geldi. Babis hakkındaki yolsuzluk ve usülsüzlük iddialarını reddediyor. (Dış Haberler)