Çipras'a 'yargıya müdahale' eleştirisi

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrası bekledikleri oy oranına ulaşamadıklarını belirterek erken seçim çağrısı yaptı. Erken seçime günler kala yargıda yeni atamalar yapan Çipras eleştirilere neden oluyor.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA- Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisinin ana muhalefet Yeni Demokrasi (ND) partisi karşısında 9 puan gerisinde kalmasının ardından erken seçim kararı alan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Haziran ayı itibariyle yüksek yargıdan boşalan sandalyelere atama yapıyor. Muhalefet partilerinin “birkaç hafta sonra iktidardan düşmesi olası olan bir hükümetin yargıç ve savcı atamaları etik değil” eleştirilerine rağmen, Atina’da toplanan Çipras kabinesi Yunanistan’ın adalet sistemini önümüzdeki yıllarda yönetecek olan kadroyu belirliyor.

Çipras'ın bu hamlesi beklenildiği üzere muhalefetin sert tepkisine neden oldu. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi, Çipras kabinesinin anti-demokratik bir şekilde yargıya müdahalede bulunduğunu ileri sürüyor. Diğer muhalefet partileri ise, Çipras'ın 'partisinin iktidardan düşmesinden sonra başlayacak olan yeni döneme hazırlandığı savını' dillendiriyor.

Son gelişmelerle ilgili en farklı yorum ise Yunanistan Komünist Partisi'nden (KKE) geldi. KKE 'geçtiğimiz süreçte yargının tamamen siyasetin kontrolü dışına çıkması için yasa teklifi sunduğunu ve bu teklifin mecliste muhatap bulmadığını' hatırlattı.