Ardern'e isyan: Öğretmenler mega grevde

Yeni Zelanda ilkokul ve lise öğretmenleri ortak greve çıktı. 'Mega grev' olarak adlandırılan eylemde, Jacinda Ardern'in merkez sol hükümetinden daha iyi çalışma koşulları, daha yüksek maaş ve öğretmenlik mesleğine daha fazla saygı talep ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da öğretmenler, İşçi Partili Başbakan Jacinda Ardern'in merkez sol hükümetine karşı ayaklandı. Ülke tarihinde ilk kez, 50 bin ilkokul ve lise öğretmeni eş zamanlı olarak greve gitti. 'Mega grev' olarak adlandırılan eylemde, daha iyi çalışma koşulları, daha yüksek maaş ve öğretmenlik mesleğine daha fazla saygı talep ediliyor.

İşçi Partisi'nin kurduğu koalisyon hükümetinin 2017 sonunda iktidara gelmesinden bu yana, öğretmenler benzer taleplerle üç kez greve gitmişti. Fakat Ardern'in bütçe planını açıklamasından bir gün önceye denk getirilen 'mega grev' Yani Zelanda tarihinde bir ilk.

YÜZDE 15 ZAM TALEBİ

Öğretmenler, hükümetin yüzde 3 oranındaki zam teklifini reddederek en az yüzde 15 zam talep ediyor. Hükümetin İngiltere ve Avustralya'dan öğretmen 'ithal' etmesine rağmen devlet okullarında çok az sayıda öğretmen olmasından kaynaklı sorunların da çözülmesi isteniyor. Hükümet özellikle zam talebini şu ana dek reddederken, ilkokul öğretmenlerini temsil eden NZEI Te Riu Roa sendikasının başkanı Lynda Stuart sektörün krizde olduğunu vurguladı.

Stuart, öğretmenlerin çok fazla sayıda öğrenci ile ilgilenmek zorunda kaldığını ve bürokratik yükün çok ağır olduğunu vurgulayarak, "Öğretmenler konuştu. Hükümetin hemen bir çözüm bulmasını istiyorlar. Ne çocuklarımız ne de öğretmenlerimiz daha fazla bekleyebilir" dedi.

'ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞMAK ZORUNDA KALACAĞIM'

20 yıllık öğretmen Khali Oliveira da The Guardian gazetesi ile söyleşisinde, bu oranda zam almazsa özel sektörde çalışmak zorunda kalacağını vurguladı.  Oliveira, "Öylesine greve gitmiyoruz. Öğretmenlerin üzerinde çok ağır bir yük var, öğretmeye vaktimiz kalmıyor. Yeni Zelanda'da çok büyük bir öğretmen açığı var. Hükümetin, öğretmenler ile öğrencilerin geleceğine yatırım yapmasını istiyoruz. Kısa vadeli çözümlerden bıktık" diyor.

700 BİN ÇOCUK ETKİLENDİ

Ülkede 700 binden fazla çocuğun grevden etkilendiği, çok sayıda ebeveynin işten izin almak veya çocuklarını iş yerlerine götürmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Bazı ebeveynler de eyleme çocuklarıyla birlikte katılıyor. (Dış Haberler)