Kerkük'te yangın: IŞİD arazileri ateşe verdi

Kerkük'te dün gece çok sayıda tarım arazisinde eş zamanlı olarak yangınlar çıktı; en az iki bombalı saldırı düzenlendi. Yetkililer, yerel halktan haraç toplama girişimi karşılık bulmayan IŞİD mensuplarından şüpheleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kerkük'te dün gece eş zamanlı olarak düzenlenen bir dizi bombalı saldırı ve tarım arazilerinde çıkan yangınlarda en az dört kişi yaşamını yitirdi, yedi kişi yaralandı. Yangınların ve patlamaların arkasında, bölge halkından zorla fitre talep eden IŞİD mensuplarının bulunduğu düşünülüyor.

Kerkük İtfaiye Müdürlüğü Basın Sözcüsü Teğmen Kays, "Dün gece yarısı Havice'ye bağlı Abbasiye, Beşir ve Reşat bölgelerinde tarım arazilerinde yangın çıktı. Öte yandan Dakuk'ta da üç ayrı arazide yangın vakasına rastlandı" dedi. Yangın sonucu onlarca dönümlük tarım arazisinin kül olduğunu dile getiren Teğmen Kays, "Her yerde ekiplerimiz var ancak olay yerine ulaşana kadar yangınlar hızla ilerlemiş oluyor. Dolayısıyla yanan tarım arazisinin bir kısmını kurtarabildik" diye konuştu.

'YANGINA GİDEN EKİPLER PATLAMA İLE KARŞILAŞTI'

Abbasiye kasabasında ise bir patlama meydana geldi; üç kişi yaşamını yitirirken üç kişi de ağır yaralandı. Haşdi Şabi Kuzey Bölgesi Sözcüsü Ali Haşimi, "Dakuk’ta çıkan yangına müdahale etmek isteyen polis ekiplerimizin bulunduğu bölgede bir patlama meydana geldi. Olayda bir polis öldü, iki poliste yaralandı" ifadelerini kullandı. Aynı saatlerde Dakuk’ta meydana gelen bir başka patlamada ise iki sivil yaralandı. Yaralılar Kerkük devlet hastanesine kaldırıldı.

'IŞİD'E HARAÇ VERMEYİ REDDETTİKLERİ İÇİN HEDEF ALINDILAR'

Haşimi, olaylardan IŞİD’i sorumlu tutarak, "IŞİD mensupları vatandaşlardan zekat ve haraç talep etmişti. Ancak bölge halkı IŞİD'e haraç vermeyi reddetmişti. Bu nedenle olayların arkasında onların yaptığından şüpheleniyoruz" diye konuştu.

Kerkük Valiliği yangın ve patlamalardan sonra kriz masası oluşturdu.

Irak hükümeti 2017 yılında IŞİD'in yenilgisini resmen ilan etse de, örgütün militanları başta Mahmur başta olmak üzere Kerkük'ün belli bazı bölgelerinde saldırı düzenlemeye devam ediyor. IŞİD militanlarının son bir ayda 10'un üzerinde tarım arazisini ateşe verdiği belirtiliyor. (Rudaw)