İsrail'de Netanyahu'ya fesli protesto

İsrail'de rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan Benyamin Netanyahu'ya dokunulmazlık verme girişimi muhalefetin tepkisini çekti. Binlerce kişi sokağa çıktı. İsrail basınına göre bazı eylemciler, ülkenin 'Erdoğanlaşmasını' simgelemek için fes taktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de binlerce kişi, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun kendisini yargı denetiminden muaf tutma ve Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini kısıtlama girişimine karşı sokağa döküldü. Çok sayıda eylemcinin fes takması dikkat çekerken, İsrail basını bunun Türkiye'ye bir gönderme olduğunu yazdı.

Haaretz gazetesinin muhabiri Noa Landau, eyleme katılanların bazılarının 'İsrail'in Erdoğanlaşmasını simgelemek için fes taktığını' duyurdu.

NETANYAHU İSRAİL MUHALEFETİNİ BİRLEŞTİRDİ

Tel Aviv'deki eyleme tüm muhalefet partilerinin katıldığı, bu durumun İsrail'in dağınık siyasi yapısında nadir bir birleşme alameti olduğu belirtiliyor. Eyleme yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı sanılıyor.

KOALİSYON PAZARLIKLARI SÜRÜYOR

İsrail'deki yargı bağımsızlığı tartışmasının odağında, nisan ayında yeniden seçilen Netanyahu hakkındaki yolsuzluk ve rüşvet suçlamaları bulunuyor. Adı üç ayrı yolsuzluk davasında şüpheli sıfatıyla geçen Netanyahu'nun ekim ayında ifadeye çağrılması bekleniyor. Ülkede bir yandan da koalisyon pazarlıkları devam ederken, partisi Likud'dan bazı vekiller Netanyahu için parlamento dokunulmazlığı istediklerini açıkladı. Yüksek Mahkeme'nin dokunulmazlıkları kaldırma yetkisinin elinden alınması da bu süreçte tartışma konusu yapıldı.

Koalisyona katılması beklenen partilerin birçoğu da, hem dokunulmazlığa hem de Yüksek Mahkeme'nin sınırlandırılmasına destek açıkladı. Son olarak Netanyahu'nun kendisi de 13 Mayıs'ta, 'güçlü ve bağımsız bir Yüksek Mahkeme istediğini ama İsrail'de yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında denge kuracak bir değişiklik gerektiği' yönünde bir açıklama yaptı.

'CEZAEVİNE GİRMEMEK İÇİN MAHKEMEYİ EZİYOR'

Eylemcilerden bazıları İngilizce 'başbakan' anlamına gelen 'prime minister' üzerinde kelime oyunu yaparak, 'crime minister (suç bakanı)' sloganını kullandı.

İşte bu gelişmeler, İsrail muhalefetini ayaklandırdı. Binlerce kişi Netanyahu'yu yolsuzluk soruşturmasından koruma veya Yüksek Mahkeme'yi kısıtlama yönündeki herhangi bir girişime karşı dün sokağa çıkarken, muhalefet liderlerinden Yair Lapid, "Netanyahu cezaevine girmemek için Yüksek Mahkeme'yi ezmeye çalışıyor. Ülkeyi yok ediyor. Ona izin vermeyeceğiz" dedi.

Öte yandan, Netanyahu'nun 29 Mayıs'a kadar koalisyon kurması gerekiyor. Eğer uzlaşma sağlanamazsa, hükümet kurma görevi bir başka partiye verilecek. (Dış Haberler)

Etiketler İsrail Netanyahu fes