Avrupa'nın 'kader seçimi' bugün sonlanıyor

Avrupa Parlamentosu seçimleri bugün son bulacak. Seçimler, kıtada yükselen milliyetçilik ile AB yanlılığı arasında bir referandum olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gelecek beş yıl görev yapacak vekillerini belirlemek üzere düzenlenen seçimler bugün tamamlanacak. 400 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlerin sonuçları, kıtada yükselen milliyetçilik ile AB yanlılığı arasında bir referandum niteliğinde görülüyor.

Siyasi yelpazenin sağ, göçmen karşıtı ve faşist kanadında yer alan partiler, Avrupa Parlamentosu'nda bugüne dek çoğunluğu oluşturan merkez sol ve merkez sağ partilere karşı koordineli bir meydan okumaya imza tmış durumda. İtalya'daki Lig Partisi, Almanya'da AfD, Finlandiya'da Finler ve Danimarka'daki Halk Partisi, kurdukları milliyetçi ittifak ile Avrupa Parlamentosu'ndaki güç dengesini değiştirmeyi hedefliyor. AB projesine şüphe ile yaklaşan milliyetçi gruplar Avrupa Parlamentosu'nda şu an azınlığı oluştursa da, bu partilerin uzmanlar birlik üyelerinin ulusal parlamentolarındaki yükselişine işaret ederek bu seçimlerde de benzer bir tehlikenin var olduğunun altını çiziyor.

İlk olarak perşembe günü Hollanda ve Brexit sürecinde karmaşaya gömülen İngiltere'de açılan sandıklar, Yunanistan, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Litvanya, Kıbrıs Cumhuriyeti, Fransa, Almanya ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu diğer ülkelerde de hafta boyunca oy vermesi sonrası bugün kapanıyor. İlk sonuçların Türkiye saati ile bu gece yarısından itibaren açıklanması bekleniyor. (Dış Haberler)