Yunanistan İmamoğlu’nu neden sevdi?

Yunan medyasının Ekrem İmamoğlu ilgisinin sebebi ne? Uzmanlar İmamoğlu hakkındaki haberler hakkında ne diyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanması ve seçimlerin iptal edilmesi sürecinde CHP-İYİ Parti adayı Ekrem İmamoğlu hakkında Yunan medyasında yayımlanan haberler tartışma konusu oldu. Son olarak, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun bu haberler üzerinden İmamoğlu'na karşı yaptığı ırkçı açıklamalar ve bu konunun Ahmet Hakan'ın CNN Türk'teki programında tartışılma biçimi de tepki çekti.

Peki, Yunanistan İmamoğlu'nu neden sevdi? Yunan medyasının İmamoğlu ilgisinin sebebi ne?

BAĞLARINI HİÇ KOPARMAYAN KARADENİZLİ YUNANLAR...

Anadolu’daki Kurtuluş Savaşı süreci sonrasında Karadeniz kıyılarındaki yurtlarını arkalarında bırakıp Yunanistan’ın kuzey vilayetlerine yerleşenlerin torunları, tarihi vatanları ile bağlarını hiçbir zaman koparmadı. Karadeniz kıyılarını sık sık ziyaret eden göçmen torunları, Türkiye’de olup bitenleri de yakından takip ediyor.

Haliyle, 1922-1924 arasındaki göçün üzerinden bir asır geçmesine rağmen başta Selanik, Veria ve Drama olmak üzere, Yunanistan’ın kuzey kentlerinde Karadeniz eksenli tüm gelişmeler ilgi uyandırıyor. Son iki aydır da, bu gelişmelerin ilk sırasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu var.

'KARADENİZ LOBİSİ' İŞ BAŞINDA

İmamoğlu’nun ilk seçim başarısı komşu Yunanistan’da ilkin, Karadeniz göçmenlerine yönelik yayın yapan internet siteleri ve haber kuruluşlarında büyük yankı uyandırdı. İstanbul’daki seçim sonuçlarını özel bültenlerle takip eden bu kuruluşlar, İmamoğlu’nun 'Karadeniz kökeni'ne ve birkaç yıl evvel Yunanistan’a gerçekleştirdiği ziyarete geniş yer verdi.

HORON GÖRÜNTÜLERİNE BÜYÜK İLGİ

Trabzonlulara hitap eden Trapezounta.gr sitesi gibi birçok internet sitesi, İmamoğlu’nun horon dansı yaptığı görüntülere yer verdi ve bu görüntüler kısa sürede Yunanistan’da büyük ilgi uyandırdı.

Sadece yerel medya değil, ülkenin büyük medya kuruluşları da İstanbul seçimlerine ve ilgili gelişmelere geniş yer ayırdı. Bir 'Karadeniz insanı' olan İvan Savvidis’in sahibi olduğu kurumlar olmak üzere, Yunanistan'da çok sayıda medya kuruluşu İmamoğlu’nu 'Türkiye siyasetinde yıldızı parlayan bir figür' olarak lanse etti.

UZMANLAR: İLGİ UYANDIRAN ŞEY, MUHALEFETİN GÜÇLENMESİ

Atina’daki siyaset uzmanları, Yunan medyasının İmamoğlu’na ilgisini Türk-Yunan ilişkilerindeki gergin atmosfere bağlıyor. Tayyip Erdoğan Türkiyesi’nin Yunanistan ile birçok alanda sorun yaşadığı bir süreçte Türkiye’de muhalefetin tekrardan güçlenmeye başlaması komşu ülkede ilgi uyandırıyor.

'BİR KARADENİZLİ OLAN ERDOĞAN DA ÖVGÜ ALMIŞTI'

Aynı uzmanlar, yaklaşık 10 yıl önce, İmamoğlu gibi Karadenizli olan Erdoğan için de birçok Yunan medya kuruluşunun olumlu görüş belirttiğini hatırlatıyor.

Öte yandan, Yunanistan medyası 23 Haziran'da tekrarlanacak seçimlerle ilgili gelişmeleri de yakından takip etmeye devam ediyor. Son günlerde İmamoğlu’nun 'Pontus kökeni' ifadesine tepki gösterdiği haberleştiriliyor; katıldığı televizyon programında maruz kaldığı tavır da komşu ülkenin gazete ve televizyonlarında geniş yankı uyandırıyor.

AŞIRI SAĞCI GAZETE DE KENDİNE PAY ÇIKARDI

Öte yandan, İmamoğlu hakkında "İstanbul'u 'fetheden Yunan'" başlığını atan internet sitesinin, aşırı sağa ve Yunan üstünlüğünü savunanlara sempati ile yaklaşan Proto Thema olması da dikkat çekici. Yunanistan'ın en çok satan pazar gazetesi, faşist Altın Şafak’a sempati ile yaklaşıyor ve Türkiye karşıtı çizgisi ile öne çıkıyor.