Umman'dan ABD ile İran arasında arabuluculuk açıklaması

Umman, ABD ile İran arasındaki krizi yatıştırmak için arabuluculuk girişimi başlattığını açıkladı. Umman Dışişleri, "Tüm dünyaya zarar verecek bir savaş çıkma tehlikesi var. Her iki taraf da tehlikenin farkında" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ile İran arasındaki gerilimin hızla tırmandığı bir dönemde, geleneksel olarak iki ülke ile iyi ilişkiler kuran Umman Sultanlığı'ndan arabuluculuk açıklaması geldi. Umman Dışişleri Bakanlığı, 'ABD ile İran arasındaki gerilimi azaltmak için diğer taraflarla birlikte çalıştıklarını' duyurdu.

Açıklamada, hafta başında İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile görüşen Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alawi bin Abdullah'ın şu sözleri alıntılandı: "Tüm dünyaya zarar verecek bir savaş çıkma tehlikesi var. Her iki taraf da -Amerikalılar ve İranlılar - tehlikenin farkında."

Hem ABD hem İran'la geleneksel olarak dostane ilişkiler yürüten Umman, geçmişte de iki ülke arasında bir iletişim kanalı olmuştu.

ABD ile İran arasındaki gerilim ise Donald Trump'ın Beyaz Saray'a gelmesinden bu yana aşamalı olarak tırmanıyor. Trump, nükleer anlaşmadan çekilip yeni yaptırımlar dayatmasının ardından bölgedeki askeri güçlerine de takviye yapmıştı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise son açıklamasında Amerikan baskısına boyun eğmeyeceklerini ve saldırıya uğrasalar bile hedeflerinden vazgeçmeyeceklerini söylemişti. (Dış Haberler)