İran'da 'ahlak polisi' yoga dersini bastı

İran'da özel bir konutta verilen yoga dersine baskın düzenlendi. 30 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da 'ahlak polisi' özel bir yoga dersini basarak 30 kişiyi gözaltına aldı. Gorgan kentinde yaşanan olayda, derse kadınlarla erkeklerin birlikte katıldığı belirtiliyor.

Yerel emniyet müdürü Mesud Süleymani, Tasnim ajansına açıklamasında gözaltına alınanlar arasında bulunan yoga eğitmeninin ders verme lisansı bulunmadığını ve dersin reklamını Intagram'da yaptığını söyledi. Süleymani, derse katılanların 'uygunsuz kıyafetler giydiğini' ve 'uygunsuz davrandığını' öne sürdü. Açıklamada, İran polisinin özel ders verilen konutu bir süredir izlemekte olduğu da belirtildi.

İran İslam Cumhuriyeti'nde, kadınlarla erkeklerin spor faaliyetlerine bir arada katılması yasak. Ülkede profesyonel yoga eğitimi de yasaklı.

'AMERİKAN SAVAŞ GEMİSİNE NE GEREK VAR?'

Özel yoga dersinin basıldığı haberi ise İran'da kullanılmasına izin verilen sosyal medya mecralarında tepki çekti. Bir kullanıcı "İranlı yetkililer 'yoga' sözcüğünün bile şeriata göre sorunlu olduğunu düşünüyor" derken, bir diğeri ABD ile yaşanan gerilime atıfta bulunarak "Yogayı bile zararlı gören bir düzenin varlığının son bulması için Amerikan savaş gemisi Abraham Lincoln'e ihtiyacı yoktur" tepkisini gösterdi.

İran'da spor yetkilileri 2017 yılında da Kolombiya çıkışlı bir tür danslı aerobik olan zumbayı 'İslami ideolojiye aykırı olduğu' gerekçesiyle yasaklamıştı. (Dış Haberler)