Lefkoşa'nın merkezinde hak savunucularına saldırı

Kuir Kıbrıs Derneği üyeleri Lefkoşa'nın merkezinde saldırıya uğradı. Dernekten yapılan açıklamada, "Bu en temel insan haklarından olan yaşam ve vücut bütünlüğü hakkı ve ayrımcılık yasağına karşı yapılmış bir saldırıdır" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü tarafından eşcinselliğin akıl hastalıkları listesinden çıkarılışının yıl dönümü olan 17 Mayıs günü, Kuir Kıbrıs Derneği’nden insan hakları savunucuları Lefkoşa Suriçi’nde cinsiyet kimlikleri, cinsel yönelimleri ve cinsiyet ifadelerinden dolayı yolda yürürken, sözel ve fiziksel saldırıya uğradı. Kuir Kıbrıs Derneği, 2014'te çıkarılan yasaya rağmen devam eden saldırılar hakkında bir bildiri yayınlayarak toplumsal düzlemde devam eden ayrımcı zihniyete dikkat çekti.

Bildiride, Kıbrıs’ın kuzeyinde 2014'te yapılan Ceza Yasası değişikliğinde eşcinsel, biseksüel ve translara yönelik fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetin hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğinin açıkça belirtilmesine rağmen, ayrımcı zihniyetin varlığını koruduğu ve aktivistlere karşı şiddet eylemleri düzenlendiği vurgulandı.

Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Kuir Kıbrıs Derneği’nden aktivistlerimiz, Lefkoşa Suriçi’nde cinsel kimlikleri, cinsel yönelimleri ve cinsiyet ifadelerinden dolayı, yolda yürürken, sözel ve fiziksel saldırıya uğradı. Bu en temel insan haklarından olan yaşam ve vücut bütünlüğü hakkı ve ayrımcılık yasağına karşı yapılmış bir saldırıdır. Çeşitliliklerimizle toplumsal barış içerisinde yaşayabileceğimiz bir geleceğin yaratılmasına karşı okulda, evde, sokakta ve işte uğradığımız fiziksel ve psikolojik şiddeti kınıyoruz."

İnsan hakları savunucuları, saldırılar karşısında her türlü hukuki yola başvuracakları bilgisini de paylaştı.

HABER 'İDDİA' DİYE VERİLDİ

Lefkoşa’nın merkezinde yaşanan şiddete ilişkin açıklamanın, bazı Kıbrıslı Türk basın kuruluşlarında 'iddia' olarak haberleştirilmesi dikkat çekti. Saldırı haberi adanın güneyinde ise tepki topladı.

Etiketler Kıbrıs Türk lefkoşa