İddia: Türkiye destekli isyancılar İdlib'de El Nusra'ya destek veriyor

Suriye'nin İdlib vilayetindeki Türkiye destekli grupların, Suriye ordusunun ilerlemesine karşı El Nusra'ya yardım ettiği belirtiliyor. El Cezire'nin haberine göre, bazı militanlar El Nusra ile ortak hareket etmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin İdlib vilayetindeki silahlı isyancılar arasındaki dengelerin bir kez daha değiştiği, Türkiye destekli bazı grupların Heyet Tahrir el Şam (HTŞ- eski El Nusra) ile birlikte hareket etmeye başladığı iddia edildi. Katar televizyonu El Cezire'ye konuşan kaynaklar, Türkiye destekli Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden bazı grupların son dönemde Suriye ordusuna karşı El Nusra'ya destek verdiğini söyledi.

El Nusra ile Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi arasında geçmişte ağır çatışmalar yaşanmış, El Nusra bu yılın başlarında İdlib'in kontrolünü Türkiye destekli gruplardan almıştı. Türkiye ile Rusya arasında sağlanan Soçi mutabakatı da, Suriye ordusunun İdlib'e topyekûn saldırı düzenlememesi karşılığında bir çatışmasızlık bölgesi oluşturulmasını, militanların ağır silahlarıyla beraber çekilmesini öngörüyordu.

Ancak Rusya'nın Suriye ordusuna, Türkiye'nin de militanlara garantör olduğu süreçte gelinen noktada, El Nusra ile Türkiye destekli militanların Suriye ve Rusya'ya karşı ortak hareket sinyalleri verdiği öne sürülüyor. El Cezire'nin haberinde, İdlib'deki Kfar Nabuda kasabasının önceki gün El Nusra tarafından 'Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin yardımı' ile Suriye ordusundan geri alındığı belirtiliyor. Haberde, "Türkiye destekli isyancılar, hükümet güçlerini bu ay başında kontrolü aldıkları bir kasabada yenilgiye uğratmak için güçlerini rakip bir grupla birleştirerek, Suriye'nin kuzeydoğusunda cepheye akın etti" deniliyor.

'ORTAK OPERASYON ODASINDA PLANLANDI'

Kfar Nabuda'ya giden İzzet Ordusu isimli Türkiye destekli militanların sözcüsü Mustafa Maarati ise El Cezire'ye açıklamasında, Suriye yönetimini kast ederek 'ortak bir düşmana karşı HTŞ'ye yardım ettiklerini' söyledi. Maarati, "Özgürleştirme operasyonu, sahadaki tüm grupları kapsayan ortak bir operasyon odasında planlandı... Hedefimiz sadece Kfar Nabuda değil, Beşar Esad'ı devirene dek devam edeceğiz" dedi.

Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi'ndeki ılımlı gruplardan birinin üst düzey komutanı da, El Cezire'ye isim vermeden yaptığı açıklamada, bazı isyancı grupların HTŞ ile farklılıklarına rağmen 'İdlib'deki varoluş savaşı' nedeniyle koordinasyon kurduklarını söyledi. Bu kişi, "Birleştiklerini söyleyemeyiz ama özgür kuzeyin halkına saldırı düzenlendi, evleri yok edildi ve kasabaları işgal edildi. Dolayısıyla hepsinin  [silahlı grupların] topraklarını bir arada savunması gerekiyordu" diye konuştu.

Haitham Afisi isimli üst düzey Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi komutanı da, oğlunun 2013'te HTŞ tarafından kaçırılıp işkence görmesine rağmen, iki tarafın işbirliğini kabul ettiğini söyleyerek 'Suriye yönetimine karşı ortak hareket etmeyi desteklediğini' açıkladı. Afisi, "Hâkim güç Nusra olduğu için, onlarla geçici olarak koordinasyon kurmak zorundaydık" dedi.

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

İdlib'de geçen yıl Türkiye ile Rusya arasında varılan Soçi mutabakatı ile bir anlaşma yapılmıştı. Suriye ordusunun İdlib'in kontrolünü geri almak için topyekûn bir saldırı düzenlememesi karşılığında, militanların ağır silahları ile birlikte silahsızlandırılmış tampon bölgeden çekilmesi öngörülüyordu. Rusya anlaşmanın Suriye tarafına, Türkiye de militanlara garantör olmuştu. Ancak çekilme için konulan mühlet 15 Ekim 2018'de dolarken, militanların büyük kısmı çekilmemişti. Dahası, İdlib 2019 yılının ilk haftalarında El Kaide'nin eski Suriye kolu olan Heyet Tahrir el Şam'ın (HTŞ- eski el Nusra) kontrolüne geçmişti.

Rus yetkililer bir yandan Türkiye'nin sahada militanlara garantör olarak üstlendiği rolün 'kolay olmadığını' söylüyor, bir yandan da İdlib'deki radikal militanlara 'sonsuza dek' tahammül edilmeyeceğini vurguluyordu. Son haftalarda ise Suriye ordusu, İdlib'in güneyindeki bazı militanların Suriye ve Rus mevzilerine saldırması sonrası operasyon başlatmış ve bazı köylerin kontrolünü geri almıştı.

Bu gelişme sonrasında binlerce sivil evlerini terk etmek zorunda kalırken, Rusya tarafı dün, Suriye ordusunun tek taraflı ateşkes kararı aldığını ancak militanların saldırılarının sürdüğünü duyurmuştu. (Dış Haberler)

Etiketler Suriye El Nusra İdlib