Hindistan'da popülist Başbakan Modi sandıkta rekor kırdı

Hindistan'da popülist Başbakan Narendra Modi'nin partisi BJP sandıkta rekor kırdı. Seçimler, Modi'nin şahsı üzerine bir referandum olarak görülüyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Başbakanı Narendra Modi, milliyetçi ve popülist politikaları üzerine bir referandum olarak görülen genel seçimleri tarihi bir zaferle kazandı. Modi'nin partisi BJP'nin resmi olmayan sonuçlara göre vekil sayısını daha da artırması sonrası, Rahul Gandhi'nin lideri olduğu Kongre Partisi'nin başını çektiği muhalefet bloku da yenilgiyi kabul etti.

KENDİ REKORUNU KIRDI

Resmi olmayan sonuçlara göre, BJP'nin 543 sandalyeli parlamentoda yaklaşık 300 vekil çıkartması bekleniyor. Kongre partisinin ise 100 sandalyeyi geçemeyeceği öngörülüyor.

Bu sonuçlarla 2014'te 283 sandalye ile ülke tarihinde rekor kırdığı oy oranının da üzerine çıkan Modi, ilk mesajını Twitter üzerinden verdi. Başbakan, "Teşekkürler Hindistan!" mesajını paylaştı.

BJP genel merkezinde Modi'nin destekçileri kutlamalara başladı.

Hindistan'daki parlamento seçimleri, dünyanın en uzun oylama sürecini içeriyor. Seçimler yedi aşamada gerçekleştiriliyor ve yaklaşık 900 milyon kayıtlı seçmen oy kullanıyor.

EKONOMİK SIKINTI SANDIĞA YANSIMADI

Dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan Hindistan'daki son seçimler ise artan işsizlik, azalan üretim ve eleştirilen ekonomi politikaları nedeniyle Modi üzerine bir referandum olarak görülüyordu. Modi'nin bu koşullarda oy oranını artırması, uluslararası basın tarafından 'küresel çapta sağcı popülist liderlere yönelme eğilimini' pekiştiren bir gelişme olarak yorumlandı. (Dış Haberler)