Dünya yarın iklim grevinde

Dünya genelinde yarın genç iklim savunucuları 114 ülkede, 1.400 şehir ve kasabada ikinci defa iklim grevine çıkacak. Türkiye'de de iklim grevi 15 farklı bölgede gerçekleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dünyanın dört bir yanından gençler liderlerden iklim değişikliğine karşı harekete geçmesi talebiyle yarın 114 ülkede, 1.400 şehir ve kasabada ikinci defa iklim grevine çıkıyor. Türkiye’de de dokuz il, 15 noktadan okul grevi çağrısı yapıldı. Yapılan çağrıda “Okulunuzu, işinizi bırakın ve iklim için greve katılın” denildi.

15 Mart 2019’daki ilk küresel iklim grevinde 1.4 milyon çocuk okula gitmeyip iklim eylemi çağrısında bulunmuştu. 24 Mayıs’ta katılımın daha fazla olacağı ifade ediliyor. Fridays for Future’un (İklim İçin Okul Grevi) açıkladığı verilere göre, iklim grevine en fazla şehir ve kasabayla katılan ülkeler Almanya (215), ABD (159), Birleşik Krallık (141) ve İsveç (116).

Okul grevleri Türkiye’de de 15 Mart’tan beri düzenli olarak yapılıyor. Türkiye’de çocuklar 24 Mayıs Cuma günü iklim eylemi için okulu kırıp karar vericilerden hemen harekete geçmelerini talep edecek.

İKLİM GREVİ TÜRKİYE'DE 15 FARKLI NOKTADA 

Bu cuma günü gerçekleşecek toplu grevden önce, aralarında Greta Thunberg’in de bulunduğu bir grup genç iklim savunucusunun bir sonraki küresel iklim grevi ve eylem haftasının, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında 23 Eylül 2019’de toplanacak BM İklim Eylemi Zirvesi’nin hemen öncesinde, 20 Eylül’de yapılması için çağrıda bulunması bekleniyor. BM Genel Sekreteri Guterres dünya liderlerinin gençlerin çağrılarına yanıt verecek somut eylem planları ile zirveye katılmaları gerektiğini ifade etmişti.

Türkiye’de okul grevleri 15 Mart 2019’da başlamıştı. O tarihten beri İstanbul başta olmak üzere birçok farklı şehirde genç iklim savunucuları enerji politikalarının değişmesini, sera gazı emisyonlarının acil önlemler ile azaltılmasını ve Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu 1,5 C derece hedefi için ülkelerin hemen şimdi harekete geçmesini talep ediyor.

24 Mayıs’ta genç iklim savunucuları, Adıyaman, Ankara, Antalya, Ayvalık, Bodrum, Çıralı, Dalyan, İzmir, İstanbul, Malatya ve Samsun’da iklim krizinin aciliyetine dikkat çekecekler. Anketlere göre, Türkiye’de iklim değişikliğinden endişeli eden sadece çocuklar değil. Türkiye’de her dört kişiden üçü iklim değişikliğinden endişeli, nüfusun yüzde 83’ü temiz enerji dönüşümü talep ediyor. Her 10 kişiden altısı ise etkilerin şu anda ülkemizde hissedildiğini ifade ediyor. (Kaynak: Yeşil Gazete)