Yunanistan'da yuvada ırkçılık

Yunanistan'da bir belediyenin yuva ve ilkokul yaşındaki göçmen çocukların Yunanca bildiğine dair ailelerden imzalı belge talep etmesi tepki çekti. Sorunu gündeme taşıyan Komünist Parti, ırkçılığın resmi belgelere girmesine tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik kriz yıllarda Yunanistan’da tırmanışa geçen ırkçılık toplumsal hayatın her alanına yayıldı. Faşist Altın Şafak’ın meclise girmesi ile beraber siyasetin de parçası haline gelen ırkçı ve aşırı milliyetçi ideoloji, artık ülkenin resmi belgelerinde yer buluyor.

Öyle ki, Yunanistan’ın çeşitli bölgelerinde yerel makamların mülteci ve sığınmacı çocuklarını yuvaya ve ilkokula kaydettirmek için dil bilme şartını koştuğu ortaya çıktı. Buna göre yerel makamlar ebeveynlerden, çocukların yeterli derecede Yunanca bilgisine sahip olduğunu kanıtlamalarını ve kayıt altına almalarını talep ediyor.

RESMİ BELGENİN YUNANCASI BOZUK

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) üyelerinin gündeme taşıdığı bu gelişmenin son örneği, Kropia Belediyesi'nde yaşandı. Belediye -üstelik bozuk bir Yunanca ile hazırladığı resme belge ile- ebeveynlerden çocukların Yunanca bilgisini kayıt altına almalarını talep etti. Belgeye imza atan ebeveynler çocukların Yunanca bildiğine dair yemin etmiş sayılıyor. Bu durumun gerçeği yansıtmadığı durumlarda ise çocukların yuva ve okul kaydı silinecek.

ALTIN ŞAFAK ETKİNLİĞİNE İZİN VEREN BELEDİYE

KKE söz konusu belediyenin yakın zamanda aşırı sağ ile yakın ilişki içerisinde olduğu bilgisini de kamuoyu ile paylaştı. Zira Kropia Belediyesi, 1967 cuntasının yıl dönümünde Altın Şafak’ın düzenlemek istediği bir etkinlik için kapılarını aşırı milliyetçi çevrelere açmıştı. Etkinlik, sol çevrelerin yoğun tepkisi sonucunda son anda askıya alınmıştı.

Gene aynı bölgede Yunanca bilgisine sahip olma şartı ilkokullar için de geçerli olmaya başlamış durumda. Son bilgilere göre, okul yönetimleri çeşitli gerekçelerle mülteci ve göçmen çocuklarının kayıtlarını kabul etmiyor. KKE ilgili mesajında, "Umarız o çocuklar o resmi belgeyi hazırlayanın aksine yazım kurallarını öğrenecek" uyarısında bulundu.