'Komedyen başkan'ın ilk icraatı: Erken seçim

Ukrayna'da yolsuzluk karşıtı bir kampanya ile devlet başkanı seçilen eski komedyen Vladimir Zelenskiy görevine başladı. Zelenskiy, parlamentoya kendisini destekleyen vekillerin girebilmesi için erken seçim kararı aldı; vekillerden de seçim öncesi yolsuzluklara karşı bazı adımlar atmalarını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da geçen ay ezici bir zaferle devlet başkanı seçilen komedyen Vladimir Zelenskiy bugün yapılan yemin töreniyle görevine başladı. Zelenskiy'nin ilk icraatı, parlamentoyu lağvedip erken seçim kararı almak oldu. Bu adımıyla kendisini destekleyen vekillerin de Ukrayna parlamentosu Rada'ya girmesini hedefleyen Zelenskiy, aynı zamanda istihbarat servisi başkanı, savunma bakanının ve başsavcının da görevlerine son verdi.

'DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRIN'

Zelenskiy, yemin töreninde yaptığı konuşmada da milletvekillerinden,  erken seçim öncesinde dokunulmazlıkların kaldırılmasını ve vekillerin yasadışı yollardan seçilmesini engelleyecek bir yasa çıkarmalarını istedi. Seçim kampanyası boyunca yolsuzluk karşıtı açıklamalarıyla desteğini artıran Zelenskiy, "İki ayınız var. Bunu yapın ve madalya alacaksınız" dedi.

'RUSYA İLE ATEŞKES SAĞLANACAK'

Zelenskiy, Moskova ile Kiev arasındaki ihtilafa son vermenin de birinci sıradaki önceliği olacağını söyledi. Ünlü komedyen, "Futbolda İzlandalılar gibi, topraklarımızı savunmada İsrailliler gibi, teknolojide Japonlar gibi, farklılıklarımıza rağmen birlikte yaşamak konusunda İsviçreliler gibi olmalıyız. İlk görevimiz, Donbas'ta ateşkes sağlamak" diye konuştu.

Siyasi deneyimi bulunmayan ünlü bir komedyen olarak girdiği seçimleri kazanarak siyaset yorumcularını şaşırtan Zelenskiy'nin partisinin şu an parlamentoda hiç vekili bulunmuyor. Yorumcular, Zelenskiy'nin popülaritesi hâlâ yüksekken erken seçim yapmasını da buna bağlıyor. Ukrayna'da olağan takvime göre seçimler Ekim 2019'da yapılacaktı. (Dış Haberler)