Trump, Taliban'ın yol ve yemek masrafları için fon istemiş

Donald Trump yönetiminin, Taliban'la Katar'da yapılan barış görüşmeleri için Kongre'den ilave fon istediği ortaya çıktı. Buna göre Trump, barış görüşmelerine katılan Taliban üyelerinin yol ve yemek masraflarını karşılamak istedi; Kongre'nin ilgili komitesi bunu reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Donald Trump yönetiminin Katar'daki barış görüşmelerine katılacak olan Taliban temsilcilerinin yol ve yemek masraflarını karşılamak için Kongre'den fon istediği ortaya çıktı. Buna göre Pentagon, bu yılın başlarında Kongre'den bu masraflar için fon talep etti ancak bu teklif, 'teröristlere yardım' anlamına geleceği gerekçesiyle ilgili Kongre komitesinde reddedildi. Pentagon ise 'görüşmeler için fon kullanma yetkisi talep ettiğini' doğruladı.

Amerikan hükümeti, Ekim 2018'den bu yana Katar'ın başkenti Doha'da altı tur görüşme gerçekleştirdi. Barış görüşmelerinde, Taliban ile Afganistan hükümeti arasında, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini sağlayacak bir anlaşma yapılması öngörülüyordu.

KONGRE'DEN KADINLAR İÇİN ÖZEL ŞERH

Pentagon'un talep ettiği fonun ise Taliban üyelerinin tedarik, yemek, yol ve otel masraflarını karşılamayı amaçladığı belirtiliyor. Ancak Temsilciler Meclisi savunma alt komitesinde yeni onaylanan 690 milyar dolarlık savunma bütçesinde Taliban militanlarının masraflarının ödenmesine özel olarak sınırlama getiriliyor. İlgili bölümde, "Hiçbir fon herhangi bir Taliban üyesinin, Afganistan hükümetinin bir üyesinin katılmadığı veya kadınların katılımının yasaklandığı bir görüşmeye katılma masraflarını karşılamak için kullanılmaz" deniyor. (Dış Haberler)