SDG'den Esad'a 'protesto' suçlaması

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'den temizlenen Deyrül Zor'da bir süredir karşılaştığı protestolardan Şam yönetimini sorumlu tuttu. SDG, Esad yönetiminin Arap aşiretler üzerindeki nüfuzunu kullanarak protestoları kışkırttığı yönünde bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Fırat'ın doğusundaki Deyrül Zor bölgesinde Arapların bir süredir düzenlediği protestolardan Beşar Esad yönetimini sorumlu tuttu. SDG'den yapılan açıklamada, Suriye hükümetinin bazı Arap aşiretleri üzerindeki nüfuzunu kullanarak Arapları protesto düzenlemeleri için kışkırttığı savunuldu.

Deyrül Zor bölgesinden bir süredir, Arap aşiretlerin liderliğinde SDG'ye karşı protestolar düzenlendiği yönünde haberler geliyor. Protestoların 'daha iyi hizmet, daha fazla iş ve karar verme mekanizmalarında daha fazla rol' talebiyle yapıldığı belirtilirken, Washington Post gazetesi "Doğu Suriye'de Kürt karşıtı protestolar ABD'nin planlarını tehlikeye atabilir" yorumu yapmıştı.

SDG ise dün, bu eylemlerin yoğunlaştığı Şuhayl ilçesinde bir operasyon başlattı. İlçede IŞİD bağlantılı 20 militanın yakalandığı ve silahlarına el konulduğu açıklandı. SDG açıklamasında, geçen hafta benzer bir baskında sekiz sivilin öldürüldüğü iddiası da yalanlandı. Bu iddianın ardından, bölgede protestolar düzenlenmiş ve SDG karargahlarına saldırılar düzenlenmişti.

'ŞAM YÖNETİMİ DURUMU TIRMANDIRIYOR'

SDG'nin açıklamasındaki bir diğer dikkat çekici nokta da, Beşar Esad yönetimine yönelik suçlama oldu. Açıklamada, son haftalarda SDG'ye karşı düzenlenen protestolardan Şam yönetimi sorumlu tutuldu; 'Suriye rejiminin durumu tırmandırmak, kazanç sağlamak ve halkı protesto için ajite etmek amacıyla bazı aşiretler üzerindeki nüfuzunu kullandığı' belirtildi.

AKAİDAT AŞİRETİ: YÖNETİMİ BİZE VERİN

Şuhayl'daki Akaidat aşiretinin iki gün önceki toplantısında, SDG'yi detekleyen ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona, ilçenin yönetiminin aşirete verilmesi çağrısı yapılmıştı.

ŞAM, BM'YE BAŞVURDU

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nden 'SDG'nin işlediği suçlara' karşı harekete geçilmesini istemiş, "Vatandaşlarımızı koruma hakkımız saklıdır" ifadelerini kullanmıştı. (Dış Haberler)

Washington Post: SDG karşıtı protestolar ABD'nin planlarını tehlikeye atabilirWashington Post: SDG karşıtı protestolar ABD'nin planlarını tehlikeye atabilir