Kolombiya'da barış mahkemesinden ABD'ye rest: Eski FARC gerillası serbest kalacak

Kolombiya'da 52 yıllık iç savaşa son verilmesinin ardından kurulan Barış için Özel Yetkili Mahkeme, FARC örgütünün ABD tarafından iadesi istenen 30 yıllık komutanlarından birinin serbest bırakılması kararı verdi. Adalet bakanı tepki olarak istifa ederken, FARC destekçileri kutlama için sokağa döküldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da toprak reformu için mücadele eden gerilla örgütü FARC ile hükümet arasındaki 52 yıllık iç savaşın tarihi bir barış anlaşması ile son bulmasının ardından, barış süreci için kurulan özel mahkeme, örgütün eski bir liderinin yargılanmak üzere ABD'ye iade edilmesine karşı çıktı. Jesús Santrich'in derhal serbest bırakılmasına hükmedildi.

ADALET BAKANI İSTİFA ETTİ

Ancak mahkemenin barış sürecinin ruhuyla uyumlu kararı, barış anlaşmasından sonra düzenlenen seçimlerde milliyetçi oylara oynayarak iktidara gelen sağ eğilimli hükümetten tepki çekti. Öyle ki Adalet Bakanı kararı protesto etmek için istifasını verdi.

ABD NE İLE SUÇLUYOR?

Tartışmanın merkezinde, FARC'ın üst düzey liderlerinden biri olan ve barış müzakerelerinde de önemli bir rol oynayan eski gerilla Jesús Santrich var. Santrich, barış anlaşmasının imzalanmasından sonraki dönemde ABD tarafından 10 ton kokain ticareti yapmakla suçlandığı ve iadesi istendiği için Nisan 2018'de gözaltına alınmıştı. Bu nedenle, FARC'ın barış anlaşması ile siyasi bir partiye dönüştüğü seçimlerde Kongre'deki yerini alamamıştı.

Mahkeme kararının ardından FARC destekçileri sokağa döküldü.

BARIŞ MÜZAKERELERİNE DE KATILMIŞTI 

Genetik bir rahatsızlık nedeniyle gözleri kısmen görmeyen Santrich, barış anlaşmasından önceki 30 yıl boyunca FARC'ın üst düzey komutanlarından biriydi. Yakın bir arkadaşının güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi sonrasında örgüte katılmıştı; kullandığı isim de öldürülen arkadaşına aitti. Santrich, anlaşma için yapılan müzakarelerde de önemli bir rol oynamıştı. Hükümet kanadından müzakereciler, eski gerilla liderinin anlaşma metnindeki her sözcük üzerinde saatlerce durduğunu anlatmıştı.

BARIŞ MAHKEMESİ: ABD'NİN YETERLİ KANITI YOK

Barış anlaşması ile kurulan Barış için Özel Yetkili Mahkeme, 52 yıllık iç savaşta her iki taraftan suç işleyenleri 10 yıl boyu yargılama yetkisine sahip.

Santrich'in serbest bırakılması ve ABD'ye iade edilmemesi kararı ise ülkede barış anlaşması sonrası kurulan Barış için Özel Yetkili Mahkeme tarafından alındı. 52 yıllık iç savaşta her iki taraftan suç işleyenleri 10 yıl boyu yargılama yetkisi bulunan mahkeme, Santrich hakkındaki suçlamalara yeterli kanıt bulunmadığına hükmetti. Kararda, ABD'nin iade talebinde ve hazırladığı iddianamede Santrich'in barış anlaşmasının imzalanması sonrası uyuşturucu ticareti yaptığına dair yeterli kanıt bulunmadığı vurgulandı. Buna göre, Santrich serbest bırakılacak.

ABD YANLISI HÜKÜMET TEPKİLİ

Sağcı hükümetin Adalet Bakanı Néstor Humberto Martínez ise kararı protesto etmek için istifa etti. ABD'nin yakın bir müttefiki olan ve selefi Juan Manuel Santos'a Nobel Barış Ödülü getiren barış anlaşmasına açıkça karşı çıkan Devlet Başkanı Ivan Duque de kararı eleştirdi. (Dış Haberler)