KKTC'de merkez sağ hükümet yolda

KKTC'de yeni hükümet çalışmaları sürüyor. Gözler, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile HP arasındaki koalisyon hükümeti görüşmelerine çevrildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümet krizi ile karşı karşıya kalan KKTC’de tüm gözler iki olası siyasi senaryoya odaklanmış durumda. Hükümeti kurma görevi alan Kıbrıs Türk sağının lideri Ersin Tatar, önümüzdeki günlerde merkez kulvardaki Halkın Partisi (HP) ile koalisyon hükümeti kurmayı deneyecek. Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile HP arasındaki koalisyon hükümeti görüşmeleri olumlu netice vermezse Kıbrıs Türk tarafı erken genel seçim süreci ile karşı karşıya gelecek.

Kıbrıs Türk medyasına yansıyan son bilgilere göre UBP ve HP heyetleri hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde yarın yeniden bir araya geliyor. UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ile HP Genel Başkanı Kudret Özersay başkanlığında bir araya gelecek heyetlerin toplantısı, saat 12.00’de yapılacak. Tatar ve Özersay hafta başlarında da bir araya gelmiş ve yeni hükümeti ele almışlardı.

Tatar, hükümet kurma çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, iki parti heyetlerinin yeniden bir araya gelerek koalisyon kurma sürecini ele alacağını söyledi. Son bilgilere göre Tatar yeni koalisyon hükümeti için elini çabuk tutmaya çalışırken, nihai tablonun önümüzdeki haftanın ortalarına doğru şekillenmesi bekleniyor.

İLK ÖNCELİK EKONOMİ

Ekonomik kriz ortamındaki KKTC’de tüm siyasi aktörler yeni hükümetin bir an evvel kurulması gerektiği görüşünü öne çıkarıyor. KKTC’de kurulacak yeni hükümet Ankara ile yeni bir ekonomik paket anlaşmasını masaya yatıracak ve çok ciddi ekonomik sorunları göğüsleme durumunda olacak.

UBP ile HP’nin hükümet kurması durumunda, HP’nin önceki kabinedeki gibi üç bakanlığı kontrolü altına alması, UBP’nin ise yedi bakanlıkla yoluna devam etmesi bekleniyor.

UBP-HP görüşmeleri başarısız olursa, KKTC’de erken seçim gündeme gelecek. KKTC’de son genel seçimler geçtiğimiz sene düzenlenmiş, UBP birinci parti olacak çıksa da hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu elde edememişti.

Etiketler Kıbrıs kktc HP ubp