Lübnan'da ekonomik kriz: Emekli askerler Merkez Bankası'nı işgal etti

Tarihinin en sıkı bütçesini kabul etmeye hazırlanan Lübnan'da, devlet memurlarının ardından bu kez emekli askerler sokağa çıktı. Askerler, Beyrut, Trablusşam ve Tire'de emekli maaşlarının düşürülmemesi için Merkez Bankası binalarının önünde eylem düzenledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın en büyük kamu borcu yüklerinden birinin altında bulunan ve tarihinin en sıkı bütçelerinden birini kabul etmeye hazırlanan Lübnan, emekli askerlerin maaş kesintisi ihtimaline karşı eylemini konuşuyor. Yüzlerce emekli asker bugün Merkez Bankası'nın Beyrut'taki  ana binasını işgal etti. Trablusşam ve Tire kentlerindeki Merkez Bankası binalarının önünde de eylem vardı. Emekli askerler birkaç saat süren barışçıl protestodan sonra eylemi şimdilik askıya aldıklarını duyurdu.

Lübnan, şu an gayrısafi milli hasılasının yüzde 150'sine tekabül eden bir kamu borcunun altında. Başbakan Saad Hariri'nin hükümeti ise ağır tasarruf tedbirlerini ve ek vergileri içeren bir bütçeyi kabul etmek üzere. Hariri ülkenin iflas aşamasında olmadığını ama 'gerçekçi olmayan bir bütçe'nin ekonomiye karşı 'intihar operasyonu' olacağını savunuyor. Yeni bütçe çok sayıda tasarruf tedbirini öngörüyor.

Emekli askerler de, maaşlarının azaltılacağı endişesiyle bugün ülke çapında Merkez Bankası binalarının önünde protesto gösterileri düzenledi. Beyrut'taki eylemde kentin ana arterlerinden biri de kapatıldı. 57 yaşındaki Zeghayb Zeghayb, "Eylemi tırmandıracağız, tüm Lübnan'ı felç edene kadar... Bütün sokakları kapatacağız... Gerekirse bir devrim olacak" dedi. Emekli askerler, 'yolları tamamen kapatmak istemedikleri' gerekçesiyle eylemi askıya aldıklarını ve gerekirse yeniden sokağa çıkacaklarını söyleyerek birkaç saat sonra dağıldı.

Lübnan'da bütçe görüşmeleri özellikle devlet memurlarının yoğun protestoları ile karşılaştı. Geçen hafta düzenlenen bir dizi greve Merkez Bankası çalışanları da katıldı. (Dış Haberler)