Almanya ile Türkiye arasında 'işkence' gerilimi

Alman ve Türk vatandaşı gazeteci Deniz Yücel "Türkiye'de cezaevinde işkence gördüm" açıklaması yaptı; Berlin-Ankara ilişkileri gerildi. Alman Dışişleri'nin "Her türlü işkence ve kötü muameleyi kınıyoruz" tepkisinin ve Almanya'da siyasilerin Türkiye'yi eleştirmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy "İddiaların resmi makamlarca ciddiye alınmasını manidar buluyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Deniz Yücel'in Türkiye'de cezaevinde tutulduğu sırada kamerasız ortamda işkenceye maruz kaldığını söylemesi sonrasında Berlin-Ankara hattında patlak veren gerilim tırmanıyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın "Her türlü işkence ve kötü muameleyi kınıyoruz" açıklaması yapıp Türkiye'yi uluslararası sözleşmelere uymaya çağırmasına Ankara'dan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yücel'in mahkemeye verdiği resmi savunmasında yer alan işkence suçlamasını reddederek, "Türkiye’yi karalamaya çalışan bu tür asılsız iddiaların resmi makamlarca ciddiye alınmasını ayrıca manidar buluyoruz" ifadelerini kullandı. 'Türkiye’nin her alanda olduğu gibi, işkence ile mücadele konusunda da uluslararası yükümlülüklerine uygun hareket ettiğini' belirten Aksoy şöyle devam etti: "Alman resmi ajansında yayınlanan Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün Türkiye'yi ilgili BM Sözleşmesi'ne sadık kalmaya davet eden açıklamasının hiçbir dayanağı bulunmamaktadır. Zira açıklamaya konu şahsın iddiaları, zamanında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'nca araştırılmış ve kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir." Aksoy, Türkiye'de 'işkenceye karşı sıfır tolerans' politikasının 2003 yılından bu yana 'titizlikle uygulandığını' da savundu.

ALMAN DIŞİŞLERİ NE DEDİ?

Yücel'in Almanya'da yaptığı resmi savunmasında üç gün boyu işkenceye maruz kaldığını anlatıp "Belki Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ya da yakın çevresinin talimatıyla ama her hâlükârda onun tarafından hedef gösterilerek, onun sorumluluğunda işkence gördüm" açıklaması yapmasının ardından, Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü dün "Her türlü işkence ve kötü muameleyi kınıyoruz. Bu tür muameleler hukuk dışıdır" demişti. Sözcü, Türkiye'yi uluslararası sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini 'hassasiyetle yerine getirmeye' çağırmıştı.

YÜCEL NE AÇIKLADI?

Türkiye'de "terör örgütü propagandası” ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamalarıyla tutuksuz yargılanan Alman ve Türk vatandaşı gazeteci Deniz Yücel, yargılandığı dava kapsamındaki savunmasını cuma günü Berlin Tiergarten Asliye Mahkemesi'nde yaptı. Yücel, tam metnini Türkçe olarak da sunduğu savunmada "Silivri 9 No'lu cezaevinde üç gün boyunca işkenceye maruz kaldım. Belki Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ya da yakın çevresinin talimatıyla, ama her hâlükârda onun tarafından hedef gösterilerek, onun sorumluluğunda işkence gördüm. Öyle ya da böyle yaşadıklarımın bir numaralı sorumlusu, Recep Tayyip Erdoğan'dır” ifadelerine yer vermişti.

Yücel'in mahkemedeki bu açıklamalarına Almanya'daki siyasilerden de tepki var. Sosyal Demokrat Parti (SPD) dış politika sözcüsü Nils Schmid, Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Sevim Dağdelen ve Yeşiller dış politika sözcüsü Omid Nouripour'un yanı sıra iktidardaki Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) insan hakları ihlalleri komisyonu sözcüsü Michael Brand ile Yeşiller Eşbaşkanı Annalena Baerbock tepkilerini açıkladı.

'İŞKENCE VARSA DOSTLUK BİTER'

CDU'lu Brand, Birleşmiş Milletler'i Türkiye'deki cezaevleriyle ilgili kapsamlı bir inceleme yapmaya çağırarak, "İşkence ve ağır insan hakları ihlalleri söz konusu olunca dostluk biter" dedi. Brand, Türkiye'deki cezaevi koşullarının ve "sistematik işkence" iddialarının bizzat BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet tarafından incelenmesi gerektiğini vurguladı.

'ALMANYA İNSAN HAKLARI KONUSUNDA MÜDAHALE ETMEK ZORUNDA'

Yeşiller Eşbaşkanı Annalena Baerbock ise Türkiye'ye yönelik baskıların artırılmasını istedi. Haftalık Spiegel dergisine konuşan Baerbock, "Federal hükümet Tükiye'ye artık insan hakları ve demokrasi konusunda açık seçik müdahale etmek zorunda" diye konuştu. Türkiye'nin ekonomik olarak AB'ye bağımlı olduğunu ifade eden Baerbock, bu durumun ülkenin daha fazla otokrasiye kaymasına engel olmak için bir avantaj oluşturduğu yorumu yaptı.

'SORUMLULAR ALMANYA'DA YARGILANABİLİR'

Yeşiller milletvekili Cem Özdemir ise Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada "Deniz Yücel'in iddiaları vahim ve bunun arkasından 'böyle devam' sonucu gelemez" dedi. Özdemir "Şimdi sorumluların isimleri soruşturmalıdır ve Almanya'ya giriş yapmaları halinde burada yargıya hesap vermeleri için gözaltına alınmaları sağlanmalıdır" diye konuştu. (Deutsche Welle Türkçe)

Gazeteci Deniz Yücel savunmasını Almanya'da yaptı: Erdoğan'ın sorumluluğunda işkence gördümGazeteci Deniz Yücel savunmasını Almanya'da yaptı: Erdoğan'ın sorumluluğunda işkence gördüm