İrlanda'da 'iklim için acil durum' ilan edildi

İrlanda, İngiltere'nin ardından 'iklim için acil durum' ilan eden ikinci ülke oldu. Karar parlamentoda oylamaya gerek duyulmaksızın kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin ardından İrlanda'da da 'iklim için acil durum' ilan edildi. İrlanda parlamentosunun oylama yapılmaksızın kabul ettiği bir yasa değişikliği ile iklim değişikliği ülkede artık bir acil durum sayılacak. Kararda hükümete, iklim değişikliğinin ve biyolojik yaşam kaybının engellenmesi için adım atma çağrısı yapılıyor. Yasa değişikliği önerisini parlamentoya getiren İrlanda Yeşiller Partisi lideri Eamon Ryan, kararı "Tarihi" diye niteledi.

İngiltere ve İrlanda parlamentolarının kararları, çevre eylemcisi 16 yaşındaki Greta Thunberg'un dünya çapında küresel ısınma karşıtı eylemler başlatması, İngiltere parlamentosunda bir konuşma yapması ve Extinction Rebellion (XR - Yokoluş İsyanı) adlı 10 günlük sivil itaatsizlik eylemlerine önayak olması sonrasında geldi.

Thunberg, İngiltere'nin ardından İrlanda'da benzer bir karar alınmasını Twitter hesabından "İrlanda'dan harika bir haber. Sıradaki kim? Ve şunu hatırlayın: İklimaciliyeti fosil yakıtları bırakmak demektir" diye yazdı. (Dış Haberler)