Dünyada bir ilk: Kakapo papağanı beyin ameliyatı oldu

Yeni Zelanda'da soyu tükenme tehlikesi altından olan kakapo papağanı beyin ameliyatı oldu. Kuşlar üzerinde daha önce hiç denenmeyen bir yöntemle ameliyat edilen kakapo papağından dünya üzerinde sadece 144 tane bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da soyu tükenme tehlikesinde olan bir kakapo papağanı, dünyada ilk defa kuşlarda uygulanan bir prosedürle beyin ameliyatı oldu. Veterinerler kafasından delik olan 56 günlük civcivde, insanlarda ve diğer memelilerde kullanılan yöntemi ilk kez kullandılar.

Yeni Zelanda'ya özgü türler kaçak avlanma, habitat kaybı ve yırtıcı hayvanlar tarafından yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden biri olan kakapo papağanından ise dünya üzerinde sadece 144 tane kaldı.

Espy 1B olarak bilinen civciv, Yeni Zelanda'nın güneyinde Codfish Adası'nda yumurtadan çıktığında kafatasında olağandışı bir şişlik fark edildi. Kakapo Kurtarma Ekibi'nin gözetimi altındaki kuş, Wildbase Hastanesi'nde ameliyata alındı. Hastanenin yöneticisi Profesör Brett Gartrell, civcivin beyni ile dış dünya arasında ince bir zar olduğunu söyledi.

Kuşun kafatası kemiklerinin tam kaynaşmadığını söyleyen Gartrell, “Soyu tehlike altında olan bir kuş için bu ameliyat riskli olabilirdi. Fakat kuşu kurtarmak için gerekliydi. Bu tarz ameliyatların insanlarda gerçekleştirildiğinde en sık rastlanan komplikasyon biri kalıcı beyin hasarı” dedi.

Operasyonun dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Gartrell, kuşlar üzerinde daha önce denenmediğini söyledi. (DIŞ HABERLER)