Chelsea Manning serbest bırakıldı

WikiLeaks soruşturmasında yeniden ifade vermeyi reddettiği için hapse atılan eski ABD istihbarat analisti Chelsea Manning serbest bırakıldı. 700 binden fazla belgeyi WikiLeaks'e sızdıran Manning, yeniden ifadeye çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikalı diplomatların gizli yazışmalarını sızdıran WikiLeaks sitesine ilişkin soruşturmada ifade vermeyi reddettiği için hapse atılan eski ABD istihbarat analisti Chelsea Manning serbest bırakıldı.

Manning soruşturma kapsamında 2013 yılında ifade verdiği için başka soru yanıtlamayacağını söylüyordu. Bu nedenle hapse atılmıştı. 62 gündür cezaevinde tutulan Manning, 'mahkemeye kanıt sunmayı reddetme' suçlamasıyla Amerikan yasalarına göre cezaevinde tutulabileceği azami sürenin aşılması sonucu serbest bırakıldı.

Ancak avukatlarının açıklamasına göre, Manning'in serbest bırakılmasının hemen ardından 16 Mayıs'ta yeniden jüri karşısına çıkması için bir karar çıkarıldı. Bu duruşmada yeniden ifade vermeyi bir kez daha reddetmesi halinde Manning yine cezaevinde atılabilir.

Manning, ABD ordusunda görev yaptığı dönemde WikiLeaks'e 700 bin belge, video, diplomatik yazışma ve savaş verisi sızdırmasının ardından 2010'da Irak'ta gözaltına alınmıştı. Casusluk suçlamasıyla 2013'te 35 yıl hapis cezası almış, cezanın dönemin ABD Başkanı Barack Obama tarafından yedi yıla indirilmesi sonrası 2017'de serbest bırakılmıştı. (Dış Haberler)