Yolsuzluk iddiaları KKTC'de hükümet devirdi

KKTC hükümeti, Maliye Bakanı Serdar Denktaş hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle çöktü. Denktaş'ın, oğlunun sahibi olduğu üniversiteye arazi vermekle suçlanması sonrası Başbakan Tufan Erhürman istifa etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC’de 2018 yılının başlarında kurulan dörtlü hükümet yolsuzluk, kamu görevini kötüye kullanma ve usulsüzlük iddialarının gölgesinde dün akşam itibarıyla dağıldı. Başbakan Tufan Erhürman istifasını bu sabah Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya verdi.

Dört partili hükümeti dağılmaya götüren süreç Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın isminin karıştığı usulsüzlük iddiaları ile başladı. Kıbrıs basınına yansıyan son bilgilere göre Denktaş, biri 57 dönüm, biri 63 dönüm, diğeri de 2 dönüm üç ev ile üç araziyi, oğlunun sahibi olduğu üniversiteye kiraladı.

İDDİALAR NE?

Denktaş ailesi son dönemde Kıbrıs’ın kuzeyinde Rauf Denktaş’ın adını yaşatacak bir üniversite projesini hayata geçirmek için kolları sıvamıştı. Üniversite kuruluş aşamasında Lefkoşa’da sınır bölgesine yakın bir noktada bulunan ve askeri alan konumunda olan bir yeşil alanın elde edilmesi iddiaları ile gündeme gelmişti.

Kıbrıs basınına göre, hükümet ortakları yeni üniversiteye sadece bir arazi kiralandığı bilgisine sahipken, önceki gün yapılan Bakanlar Kurulu'nda, kiralanan arazi sayısının üç olduğu ortaya çıktı. Bu durum hükümet içerisinde yoğun tepkilere neden oldu. Birçok hükümet üyesi Serdar Denktaş’ın kendi konumunu kullanarak oğlunun başında bulunduğu üniversiteye 'kolaylık sağladığı' düşüncesini dillendirdi.

Denktaş ailesi ile ilgili iddialar hükümetin küçük ortağı Halkın Partisi (HP) içerisinde çalkantılara neden olurken, partinin birçok üyesi 'hükümetten çekilme' seçeneğini gündeme getirdi. Ve dün gece de, HP’nin yetkili organı bu kararı oyladı ve 55 evet 4 hayır oyu ile kabul etti. HP’nin kararı öncesinde Denktaş, hükümete destek vermeye devam edeceğini açıklarken, kendi dokunulmazlığının kaldırılması ve icraatlarının denetlenmesi için Meclis’e önerge vereceğini vurgulamıştı.

DENKTAŞ İDDİALARI REDDETTİ

Denktaş, hükümetin dağılmasına ramak kala Cumhuriyet Meclisi kürsüsünden bir konuşma yaparak hakkındaki iddialara yanıt vermeye çalışmıştı. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın hükümette oldukları dönemde Devlet Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nden yapılan kiralamalara ilişkin yazılı talepte bulunduğunu belirten Denktaş, bu dosyanın hazırlandığını ve raporun tamamlanmasıyla bilgilerin paylaşılabileceğini kaydetti.

Denktaş, kamunun kiraya vereceği ya da alacağı mülklerle ilgili yasal hakları bulunduğunu ve bu hükümet döneminde sadece uzatmaları daha fazla verdiklerini belirterek, her zamanki gibi yeni yatırımları değerlendirdiklerini kaydetti.

Rauf Denktaş Üniversitesi arazisinin 29 yıl önce ön izinle tıp fakültesi için verildiğini ancak fakülte projesi hayata geçirilmediği için üniversiteye verildiğine işaret eden Denktaş, kendisine karşı organize bir saldırı gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Denktaş, 'icraatlarıyla ilgili eleştirileri cevaplamaya hazır olduğunu ancak herkes için geçerli olan ve yıllardır uygulanan usullerle ilgili eleştirileri kabul etmediğini' belirtti. Kendisine yönelik eleştirilere de değinen Denktaş, “Meyve veren ağaç taşlanır bana da o nedenle saldırıyorsunuz. Devam edin” dedi.