Yabancı yatırımcıdan İstanbul yorumu: Piyasalar sorguluyor

Yabancı yatırımcılar, Türkiye'de ekonominin kırılgan olduğu bir dönemde İstanbul seçiminin iptal edilmesini eleştirdi. Unicredit uzmanlarından Kiran Kowshik "Hukukun üstünlüğü piyasalar tarafından sorgulanıyor" dedi. TD Securities uzmanı Cristian Maggio ise doların 7.6 TL'ye yükselebileceği iddiasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun kazandığı seçimlerin iptal edilmesi yabancı yatırımcılar arasında da geniş yankı buldu.

'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ SORGULANIYOR'

İtalyan küresel finans kuruluşu Unicredit'in yükselen piyasalar Forex uzmanı Kiran Kowshik, "Piyasalar zaten seçimlerin iptal edilebileceğinden korkuyordu. Şimdi hukukun üstünlüğü piyasalar tarafından sorgulanıyor" dedi. Reuters'a konuşan Kowshik, "Şu da açık ki, Türkiye'nin rezervleri tükendi ve IMF gibi bir dış çıpa olmadan acil sorunlarını atlatıp atlatamayacağı yönünde soru işaretleri var" ifadelerini kullandı.

'HUKUKA DRAMATİK BİR DARBE'

Londra merkezli finans şirketi TD Securities'in yükselen piyasalar stratejileri bölümünün yöneticisi Cristian Maggio, "Karar hukukun üstünlüğüne dramatik bir darbe indiriyor ve Türkiye'de demokratik standartları zayıflatıyor" dedi. Bloomberg'e konuşan Maggio, "Piyasalar seçimden önce bu iki mesele üzerine tartışacak zamanı buldu - şimdi, işlerin ne yönde ilerlediği netleşiyor" yorumu yaptı.

'DOLAR 7.6'YA YÜKSELEBİLİR' İDDİASI

Maggio, TL'nin haziran sonuna kadar yüzde 20'den fazla değer kaybedebileceğini ve doların 7.9 TL'ye yükselebileceğini de öne sürdü.

Kredi değerlendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye analisti Edward Parker ise yeniden seçim kararı ile ortaya çıkacak belirsizliğin, Türkiye'nin kredi notunun düşürülmesi ile sonuçlanacak ekonomik zayıflıklara yol açabileceğini söyledi.

Reuters ajansı da ilgili haberinde bazı yatırımcıların, Merkez Bankası'nın TL'ye istikrar kazandırmak için '31 Mart'taki seçimlerden önce swapları kullanarak yaptığı gibi, arka kapı önlemlerine başvurmasından endişe duyduğu'nu belirtti. (Dış Haberler)