Mültecilere şiddet Yunanistan'ı karıştırdı

Yunanistan-Türkiye sınırında mültecilere şiddet uygulanması tepki çekti. Yunan sivil toplum kuruluşları ortak bir bildiri ile Syriza hükümetini eleştiri yağmuruna tuttu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mültecilerin Türkiye-Yunanistan sınır hattında karşı karşıya kaldığı şiddet vakaları Yunanistan'ı karıştırdı. İnsan hakları alanında çalışan çok sayıda sivil toplum kuruluşu ortak bir bildiri yayımlayarak, Syriza hükümetinden son olaylarla ilgili açıklama talep etti.

Mültecilere sınır hattında şiddet uygulanması ve sonrasında Türkiye'ye geri gönderilmeleri Yunanistan'da büyük tepkisi çekerken, sivil toplum kuruluşlarının bildirisinde Syriza hükümetinden olayların derinlemesine araştırılması talep edildi. Bildiride, Vatandaşları Koruma Bakanı Olga Gerovasili, Göçmen Politikaları Bakanı Dimitris Vitsas ve Adalet Bakanı Mihalis Kalogirou’dan ayrıntılı bilgi istendi; bakanların gerekli bilgilendirme ve araştırmayı zamanında yapmamaları durumunda yasal ceza ile karşı karşıya kalacakları uyarısı yapıldı.

Bildiride hükümete şu sorular yöneltildi:

-Türkiye-Yunanistan sınır hattının batı kısmında hangi gruplar ve kolluk güçleri faaliyet gösteriyor?

-Mülteci ve göçmenlerin tespit edildiği durumlar için devreye sokulan bir eylem planı söz konusu mu? Bu plan Yunanistan’da daha iyi bir gelecek arayan insanlara karşı takınılacak tavrı öngörmekte mi?

- Sınır hattında icra edilen devriyeler kayıt altına alınıyor mu? Devriyelerin güzergahları takip ediliyor mu?

- Bu devriyelerin hareketlerinin yasallığı ilgili merciler tarafından denetleniyor mu? Uluslararası hukuk bu devriyeler için geçerli mi?

İnsan hakları savunucuları, Yunanistan-Türkiye sınırında mültecilerin sistematik saldırılara maruz kaldıklarına işaret ediyor. Yunanistan mercilerinin şiddetine maruz kalan mülteciler yasadışı şekilde Türkiye topraklarına geri gönderiliyor. Özellikle Meriç bölgesi Yunanistan kanunlarının dışına taşan bir bölgeye dönüşmek üzere. Bildiride de bu noktanın altı özellikle çizildi.  Ayrıca, son dönemde söz konusu bölgede benzer şiddet vakalarının sayısında gözle görülür bir şekilde artış kaydedildiği belirtildi. Komşu ülkenin sivil toplum kuruluşlarına göre mülteciler, Yunanistan-Türkiye sınırında sistematik bir kovuşturma ve şiddet planı ile karşı karşıya kalmış durumda.