Venezuela'da darbe girişimi: Hükümet halkı sokağa çağırıyor

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı. Darbe girişiminin başında bulunan muhalefet lideri Guaido'nun halkın desteğini istemesine karşılık, Maduro hükümeti de Nicolas Maduro'yu korumak için sokağa çıkma çağrısı yapıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela’da, seçilmiş Maduro hükümetine karşı bir askeri darbe girişimi daha başlatıldı. Başkent Caracas'ta bazı askeri birlikler yolları kesti, bazı yollarda da askeri araçlar görüldü. Kendini geçici devlet başkanı ilan eden ve ABD'nin açık destek verdiği Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido, başkent Caracas'ta bir grup askerle beraber, halka askeri kuvvetleri destekleme çağrısında bulundu.

Altamira semtinde toplandığı belirtilen az sayıda askere karşı iktidar yanlısı güçler tarafından gözyaşartıcı bomba kullanıldı. İktidar da halkın ve milislerin başkanlık sarayında toplanması için çağrıda bulundu.

Bir grup askerle hareket eden Guaido, tüm orduyu sokağa çıkmaya davet etti. La Carlota Hava Üssü yakınındaki gruba da göz yaşartıcı gaz atıldığı belirtildi.

Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında 70 kadar askerin bulunduğu bir grup askerle çektiği 3 dakikalık videoyu Twitter hesabından yayımlayan Guaido, zırhlı bir aracın önünde görülüyor. Guaido, "Ülkeyi demokratik olarak yeniden ayağa kaldırmak için sizleri harekete geçmeye çağırıyorum. Artık zamanı geldi" dedi. Guaido'nun açıklama yaptığı videoda, 2014'teki hükümet karşıtı gösteriler sırasında halkı şiddete teşvik etmekle suçlanan ve Yüksek Mahkeme tarafından 14 yıl hapse mahkum edilen ev hapsindeki Leopoldo Lopez'in de yer aldığı görüldü.

Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitter hesabında, "sağ görüşlü muhaliflerle çalışan vatan haini" askerlerin küçük bir darbe girişiminin bastırılmaya çalışıldığı paylaşımını yaptı.

Juan Guaido askerlerle birlikte açıklama yaptı.

VENEZUELA SAVUNMA BAKANI: ORDU MADURO'NUN YANINDA 

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, muhalefet lideri Juan Guaido'nun ordunun desteğini aldıklarını söylemesine karşı, silahlı kuvvetlerinin Nicolas Maduro başkanlığındaki meşru hükümetinin yanında olduğunu açıkladı. Padrino, bir dizi Twitter gönderisinde ordunun kışlalarında ve askeri üstlerinde olduğu bilgisini paylaştı. Padrino, "Ülkeyi şiddetle doldurmaya çalışan bu darbe girişimini reddediyoruz" dedi.

Fotoğraf: Mustafa Özdemir.

VENEZUELA KURUCU MECLİSİ: HALKI SOKAKLARA ÇAĞIRIYORUZ

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, Nicolas Maduro'yu destekleyen halkı sokaklara çıkmaya ve başkanlık sarayı önünde toplanmaya çağırdı. Cabello, Guaido'nun Caracas'taki hava kuvvetlerinin kendisini desteklediği iddiasının asılsız olduğunu söyledi.

Carlota Hava Üssü / Fotoğraf: Mustafa Özdemir.

Sanayi Bakanı da, halkı "kriminal sağın emperyalizm destekli darbeci kesimine" karşı "devrim"i ve "kardeşimiz" Nicolas Maduro'yu korumak için sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Carlota Hava Üssü / Fotoğraf: Mustafa Özdemir.

JUAN GUAİDO HAVA ÜSTÜNDEN AYRILDI

Reuters'ın bir gözlemciye dayandırdığı haberine göre muhalefet lideri Juan Guaido, kendisini destekleyen askerlerin bulunduğu Caracas'taki La Carlota Hava Üssü'nden ayrıldı.

Fotoğraf: Mustafa Özdemir.

NİCOLAS MADURO: ORDU YANIMDA

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ordu liderleri ile görüştüğünü, ordu mensuplarının kendisine ve anayasaya tam bağlılıklarını bildirdiklerini söyledi.

VENEZUELA HÜKÜMETİ: HALK DİRENİYOR

Venezuela Hükümeti'nin yaptığı resmi açıklamada milyonlarca insanın Miraflores Başkanlık Sarayı önünde toplanmaya başladığı belirtilerek, "Halkım, faşizmi ve sıcak bir savaşı durdurmak için her şeyi yapıyor. Düşük yoğunluklu ve bazen de yüksek olarak devam eden uluslararası bir savaşa karşı da direniyor. Venezüella halkı direnmeseydi. Şimdi devrimci kaybetmiş olacaktı,. Ancak durum şu ki halk direniyor. Halkın faşizmi karşı kesin bir zaferi olup olmadığına bilmiyoruz ama bildiğimiz tek şey halkımın moralinin yüksek olması ve kendilerini savunmaları ve istekli olmaları. Faşizm karşı direnişte istekli olmaları bu yüzden genel olarak Chavidtlere ve yurtseverlere karşı başarılı olamadılar" ifadeleri kullanıldı.  (DIŞ HABERLER)

Maduro'ya yönelik saldırılarMaduro'ya yönelik saldırılar

Venezuela’da 'beklenen' darbe geldi mi?Venezuela’da 'beklenen' darbe geldi mi?

Rusya'dan Venezuela açıklaması: Şiddetten vazgeçme çağrısı yapıyoruzRusya'dan Venezuela açıklaması: Şiddetten vazgeçme çağrısı yapıyoruz

Etiketler darbe Venezuela