Venezuela’da 'beklenen' darbe geldi mi?

Venezuela'da son durum, eğer dışarıdan doğrudan bir müdahale olmazsa darbecilerin başarılı olamayacağı şeklinde değerlendirilebilir. Ancak ABD’nin müdahalesi olursa hareket başka bir nitelik kazanabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela’da uzun zamandır 'ihtimal' olarak dile getirilen darbe bugün askerlerin bir kısmının katılımıyla Caracas sokaklarında boy gösterdi. Uzun zamandır ülkede yaşayan arkadaşımız gazeteci Mustafa Özdemir, muhalefet lideri Guaido'nun bir kısım askerle birlikte 'Guarimbalar' denilen ve geçmişte sokaklarda hükümet güçleri ile çatışan eylemcilerin lideri Leopoldo López'i tutulduğu ev hapsinden serbest bıraktırdı.

Darbe girişimine şu an için sadece Ulusal Muhafızların bir bölümü katıldı. Diğer askeri birlikler ve Genelkurmay ise hükümete bağlılıklarını duyurdu. Hükümet halkı ve polisleri Miafloris’e yani başkanlık etrafına 'darbeye karşı savunmaya' çağırdı. Şu an için darbe, bazı Ulusal Muhafızlar dışında askeri birliklerden katılım olmadığı için başarılı olacak gibi görünmüyor.

'HERKES OLUP BİTENİ SEYREDİYOR'

Yine Caracas’tan görüştüğümüz Bolivarcı Maria Fernanda Romero ise halkın ve milislerin çağrıya uyarak ve hızlı bir şekilde başkanlık sarayı etrafında toplanarak Chavez döneminde olduğu gibi 'darbeyi geri püskürteceğini' söylüyor. Diğer kentlerde ise şu an darbenin yanında yer alan bir hareket yok. Kolombiya sınırında bir kent olan San Antonio del Táchira'daki Maria Mercedes ise,  "Burada şu an için herkes sizin olup biteni seyrediyor" diyor. Bu arada Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'nin darbecileri desteklediğini açıkladığını da ekleyelim.

Görüştüğümüz eski bir albay da bugün başlatılan girişimin çok etkili bir hareket olmadığı kanaatinde. Yani şu anda Venezuela'da son durum, eğer dışarıdan doğrudan bir müdahale olmazsa darbecilerin başarılı olamayacağı şeklinde. Ancak ABD ile birlikte bir planla hareket ediliyorsa ve doğrudan ABD’nin müdahalesi olursa başka bir nitelik kazanabilir.

Venezuela'da darbe girişimi: Hükümet halkı sokağa çağırıyorVenezuela'da darbe girişimi: Hükümet halkı sokağa çağırıyor

Etiketler ABD darbe Venezuela