İspanya'da bilinmezlerin seçimi: Sosyalistler kazanacak ama...

İspanya bugün genel seçimler için sandık başında. Anketlere göre, iktidardaki Sosyalist Parti'nin sandıktan birinci çıkacak ama faşist bir parti Franco diktatörlüğünden bu yana ilk kez parlamentoya girecek. Sosyalistlerin koalisyon görüşmelerinin haftalar hatta aylar sürmesi bekleniyor. Uzmanlara göre, sandıktan sağ hükümet sürprizi çıkma ihtimali de var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya halkı, son yılların en kutuplaştırıcı ve sonucu öngörülemeyen seçimleri için bugün sandık başında. Seçimlerde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak oy oranına ulaşması beklenmezken, Granco diktatörlüğünden bu yana ilk kez faşist bir partinin parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Anketlere göre, ulusal kimlik ve cinsiyet eşitsizliği gibi toplumsal sorunların ön plana çıktığı kampanyanın ardından iktidardaki Sosyalist Parti'nin birinci çıkması ve faşist Vox'un parlamentoya hatırı sayılır bir oranla girmesi kesin görülüyor. Bununla birlikte, 350 sandalyeli parlamentoya en az beş partinin girmesi, koalisyon görüşmelerinin de haftalar, hatta aylar sürmesi bekleniyor.

SOSYALİSTLERİN İŞİ ZOR

Sosyalist Parti'nin radikal sol Podemos ve diğer küçük partilerle yeterli çoğunluğa ulaşamaması veya anlaşamaması halinde, ayrılıkçı Katalan vekilleirn de desteğini talep edeceği belirtiliyor. Uzmanlara göre, böylesine zorlu bir denklemde koalisyon anlaşması sağlanamaması ve seçimin tekrarlanması ihtimal dahilinde.

SAĞ KOALİSYON DA MUHTEMEL

Merkez sağdaki Ciudadanos, muhafazakâr Halk Partisi ve faşist Vox'un bir sağ koalisyon kuracak çoğunluğa ulaşması beklenmiyor. Fakat uzmanlar, sağın kılpayı farkla çoğunluğa ulaşmasının anketlerin hata payı dahilindeki bir senaryo olduğuna ve gözardı edilemeyeceğine de dikkat çekiyor.

VOX NEDEN YÜKSELDİ?

Vox'un yükselişi ise Franco diktatörlüğünün yarattığı travmanın hafızalarda hâlâ taze olduğu İspanya'da tartışma yaratıyor. Uzun yıllardır Avrupa çapında kök salan milliyetçi, göçmen karşıtı veya popülist hareketlere dirençli olan İspanya'da, geleneksel partilerden memnun olmayan ve Katalanların bağımsızlık girişiminden rahatsızlık duyduğu belirtilen kesimlerin bu faşist partiyi parlamentoya sokacağı belirtiliyor. Vox'un kadınlara karşı şiddeti engelleyen bir yasayı 'erkeklere karşı ayrımcılık' olarak sunması da sol seçmenin tepkisini çekmiş durumda.

İspanya'da son dört yıl içinde düzenlenen üçüncü ulusal seçim için sandıklar bugün yerel saatle 09.00'da açıldı. TSİ 21.00 civarında ilk sandık başı anketlerin açıklanması, gece yarısına kadar da tüm oyların sayılması bekleniyor. (Dış Haberler)